Παρασκευή, 01 November 2019 17:10

Το «When they see us» στο Netflix κινητοποιεί 60.000 Αμερικάνους για να σωθεί ένας θανατοποινίτης που δηλώνει αθώος σε μια υπόθεση με ομοιότητες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

when they see us 2Το καλοκαίρι που μας πέρασε παρακολουθήσαμε μια σειρά στο Netflix όπου πέντε έφηβοι, ένας Αφροαμερικανός και ένας Λατίνος καταδικάστηκαν άδικα για τον βιασμό μιας 28χρονης λευκής υπαλλήλου τράπεζας στο Central Park. Οι ύποπτοι παραπέμφθηκαν και κατηγορήθηκαν, όπως αποκαλύφθηκε 30 χρόνια μετά, με ανορθόδοξα κριτήρια – μια σπαραξικάρδια ιστορία η οποία, καθώς έδειξε η σειρά, είχε σοβαρές συνέπειες στη ζωή των ανηλίκων και των οικογενειών τους.

Σήμερα 60.000 Αμερικανοί πολίτες, ανάμεσά τους και διάσημα πρόσωπα, όπως η Σούζαν Σάραντον και η Κιμ Καρντάσιαν, προσπαθούν να πείσουν τις δικαστικές αρχές να δείξουν επιείκεια στον 53χρονο σήμερα Ρόντνεϊ Ριντ, που αναμένεται να εκτελεστεί με θανατηφόρο ένεση στις φυλακές του Τέξας. Η υπόθεσή του ξεκινά 21 χρόνια πριν, όταν ο Ριντ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών από ένα σώμα λευκών ενόρκων για τη δολοφονία και τον βιασμό μιας λευκής 19χρονης.

when they see us 3Οι συγγενείς του κατηγορουμένου δεν πίστεψαν στιγμή τις κατηγορίες και, πεπεισμένοι για την αθωότητά του, συγκέντρωσαν στοιχεία μαζί με τους συνηγόρους υπεράσπισης τα οποία αποδεικνύουν την εκδοχή του κατηγορουμένου, ότι δηλαδή είχε κρυφά σχέση με την κοπέλα, αλλά υποδεικνύουν και άλλο ύποπτο, τον αρραβωνιαστικό του θύματος, ο οποίος τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται στη φυλακή σε κάθειρξη 10 ετών για έναν άλλο βιασμό μιας άλλης κοπέλας. Ο ύποπτος είχε ομολογήσει σε συγκρατούμενό του ότι ο ίδιος σκότωσε την αρραβωνιαστικιά του γιατί τον απατούσε.

Σε μια διαδικτυακή λίστα υπογραφών που ανάρτησε η ακτιβίστρια Έλεν Πρίτζιν και η οργάνωση Innocent έχουν ήδη συγκεντρωθεί 60.000 υπογραφές προκειμένου να ζητηθεί από τον κυβερνήτη να επιδείξει επιείκεια. Όλοι ελπίζουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην καταδικαστεί ένας αθώος εξαιτίας κακών συγκυριών και απλής ατυχίας.