Νέα

Προδικαστική έρευνα με τη συμμετοχή των Αρχών ξεκίνησε στη γειτονική Βουλγαρία για να αποδοθούν ευθύνες για τη νέα οικολογική καταστροφή με χιλιάδες νεκρά ψάρια που έχουν ξεβραστεί στις λίμνες της χώρας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που μεταδόθηκαν και από τη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας, αιτία για τον θάνατο τόσων ψαριών τόσο στον ποταμό Μαρίτσα (Έβρος), αλλά και στον Τσάγια, φέρεται να είναι η ρύπανση των υδάτων. Ήδη δείγματα από το νερό και από τα νεκρά ψάρια έχουν σταλεί για έλεγχο, ενώ έχει απαγορευτεί στους κατοίκους να πίνουν νερό και να ψαρεύουν από το ποτάμι μέχρι να εξακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Οι κατηγορίες πέφτουν προς το παρόν σε εταιρία παραγωγής πλαστικών με έδρα το Πάζαρτζικ, η οποία διαψεύδει κατηγορηματικά την εμπλοκή της και αποποιείται το μερίδιο ευθύνης της για τη ρύπανση των ποταμών. Από το περασμένο Σάββατο που αναφέρθηκε το πρόβλημα έχει ξεκινήσει η έρευνα, ενώ οι ενώσεις αλιέων στη Βουλγαρία υποστηρίζουν πως θα χρειαστούν το λιγότερο 10 χρόνια για να επανέλθει η φυσιολογική ζωή στα ποτάμια.
Άμεσα μέτρα έπρεπε να ληφθούν για την προστασία της νήσου Χρυσής, η οποία βρίσκεται στα νότια του νομού Ιεράπετρας και αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, καθώς η έλλειψη ελέγχων έχει οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Παρέμβαση για ακόμα μία φορά έγινε από τον Συνήγορο του Πολίτη ώστε να παρθούν μέτρα για την προστασία της και παράλληλα να διατηρηθεί ο προστατευόμενος οικότοπος Natura. H Χρυσή αποτελεί ένα ονειρεμένο μέρος με καταγάλανα νερά που φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδροδάσος της Ευρώπης. Οι ομορφιές του νησιού προσέλκυαν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους τουρίστες, κάτι που οδήγησε στην ασύδοτη εκμετάλλευση της περιοχής με καταστροφικές γι’ αυτή συνέπειες. Δημιουργήθηκαν αυτοσχέδιες χωματερές λόγω αδυναμίας διαχείρισης των απορριμμάτων, για την απομάκρυνση των οποίων καταρτίστηκε σύμβαση με μεγάλο εργολάβο, ο οποίος όμως δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στόχος είναι τη νέα τουριστική περίοδο να περιοριστεί ο αριθμός των επισκεπτών, όπως και ο αριθμός των τουριστικών σκαφών, και να απομακρυνθούν τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα με την προειδοποίηση από τον Συνήγορο του Πολίτη ότι θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα. Επίσης επείγει η αστυνόμευση του νησιού και η παρουσία δασοφυλάκων.
Αιτήσεις από όλο τον κόσμο φτάνουν στους υπευθύνους για δύο θέσεις που έχουν ανοίξει στο νησί Great Blasket έξω από την ακτή του Ατλαντικού της Ιρλανδίας. Τα άτομα που αναζητούνται θα διαχειρίζονται τα καταλύματα, καθώς και ένα μικρό καφενείο, στο νησί και θα χρειαστεί να ξεκινήσουν την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η απασχόληση είναι εποχική και ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου. Μέσα στα προνόμια που προσφέρονται για τις θέσεις είναι η δωρεάν διαμονή και τα επίσης δωρεάν καθημερινά γεύματα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η στέγαση των δύο υπαλλήλων θα είναι στο δυτικότερο σημείο του Great Blasket, που προσφέρει εκπληκτική θέα. Η Alice Heyes, η οποία δημοσίευσε τη σχετική αγγελία, τόνισε τη μοναδικότητα των θέσεων αλλά και τη σκληρή δουλειά που απαιτείται στο πλαίσιό τους. Το νησί δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, wi-fi ή ζεστό νερό και στην καθημερινή ζωή τους οι κάτοχοι των θέσεων θα χρησιμοποιούν σόμπες, κεριά και φωτιά. Επίσης, καλό είναι να έχουν καλή σχέση μεταξύ τους, ιδανικά να είναι φίλοι ή ζευγάρι, κοινωνικοί και πάντα ευγενικοί, καθώς θα συναναστρέφονται με κόσμο. Οι τρεις κατοικίες που θα έχουν υπό την επίβλεψή τους έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν ως 21 άτομα. Επιπλέον πλεονεκτήματα στην καθημερινή διαβίωση των δύο υπαλλήλων αλλά…
Τα ηλεκτρικά πατίνια κυριαρχούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και τα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς, καθώς, με την κατάσταση της συγκοινωνίας στην πόλη, είναι μια διέξοδος σωτηρίας. Τα πατίνια όμως δεν τα προσέχουν όλοι και κάποια παρατηρήθηκαν να επιπλέουν στον Θερμαϊκό κόλπο. Το συνεργείο του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης ανέλαβε δράση σε μια επιχείρηση ανάσυρσης, η οποία κράτησε 4 ολόκληρες ώρες, στο κομμάτι της παλιάς παραλίας από το λιμάνι έως τον Λευκό Πύργο και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε αρχική εκτίμηση. Κάθε 10 με 15 μέτρα το συνεργείο του δήμου εντόπιζε ένα πεταμένο πατίνι κι έτσι «ψάρεψαν» σε μια μικρή σχετικά περιοχή  50 πατίνια που ασυνείδητοι πέταξαν στον κόλπο του Θερμαϊκού. Για να ολοκληρωθεί βέβαια η επιχείρηση, θα πρέπει να συνεχιστεί και στο κομμάτι που απομένει, από τον Λευκό Πύργο έως και το Μέγαρο Μουσικής, με την εκτίμηση ότι 30-50 πατίνια βρίσκονται στη θάλασσα. Τις επόμενες ημέρες θα στηθεί ακόμα μία επιχείρηση ανέλκυσης με πρόταση για συμμετοχή δυτών, καθώς εκεί τα νερά είναι πιο βαθιά.
Σελίδα 1 από 7

Τελευταίες Δράσεις

Καμία δράση

Ημερολόγιο Δράσεων

τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριος 2020 τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 1 1 2 3 4 5
week 2 6 7 8 9 10 11 12
week 3 13 14 15 16 17 18 19
week 4 20 21 22 23 24 25 26
week 5 27 28 29 30 31