Τρίτη, 23 April 2019 10:42

Με το βλέμμα στραμμένο στη Δονούσα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.

Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού και στο νησί ζουν τα τελευταία χρόνια 150 μόνιμοι κάτοικοι που ασχολούνται επαγγελματικά με την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Απομακρύνει τα πλαστικά μιας χρήσης

Η Δονούσα επιχειρεί φέτος να απαλλαγεί από τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Sea Change Greek Islands» και ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα του Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Με αρχή εφαρμογής του το καλοκαίρι του 2019 και τη θετική ανταπόκριση ολόκληρου του νησιού, οι κάτοικοι θα προσπαθήσουν να μειώσουν συστηματικά τα πλαστικά μιας χρήσης από το νησί.

Ποτήρια, καλαμάκια και σακούλες θα αντικατασταθούν με οικολογικά βιοδιασπώμενα είδη εστίασης και συσκευασίας από φυσικά υλικά.

Yιοθετώντας φιλικότερες προς το θαλάσσιο περιβάλλον συνήθειες, στο νησί κυκλοφορεί το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι με το λογότυπο της Δονούσας από bamboo και σκοπός όλων είναι η προώθηση του σε όλους τους επισκέπτες δίνοντας ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα σε όλους μας.

donousaphoto 3Περιπατητικός τουρισμός και…μια πολύ όμορφη παράδοση

Αυτό που κάνει το νησί αυτό ακόμα πιο ξεχωριστό είναι το δίκτυο μονοπατιών του, που ουσιαστικά αποτελεί τον βασικό οδικό χάρτη του νησιού εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια.

Ο καθαρισμός των μονοπατιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποτελεί μια όμορφη παράδοση καθώς εθελοντές από όλη την Ελλάδα έρχονται στο νησί, φιλοξενούνται από τους κατοίκους και όλοι μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανοίξουν νέες διαδρομές, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο το δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών του νησιού.

Έχοντας πλέον 19 χιλιόμετρα περιπατητικού δικτύου, τα μονοπάτια της Δονούσας βρίσκονται λίγο πριν ενταχθούν στο εθνικό μητρώο μονοπατιών και πάρουν την ευρωπαϊκή πιστοποίηση.

Ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος της Δονούσας «Ποσειδών» σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνοντας έμφαση στη συντήρηση του δικτύου διαδρομών της Δονούσας προχωρούν όλες τις διαδικασίες τήρησης των προδιαγραφών σήμανσης προσανατολισμού-κατεύθυνσης, ώστε η Δονούσα σύντομα να αποτελεί έναν πρότυπο προορισμό περιπατητικού τουρισμού στις Κυκλάδες.

donousaphoto 4Δονούσα Trail Running

O γύρος της Δονούσας είναι ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος συνολικού μήκους 19 χιλιομέτρων.

Η διαδρομή ενοποιεί τα σημαντικότερα μονοπάτια του νησιού ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο στο οποίο να μη φαίνεται η θάλασσα!

donousaphoto 5Χωρίς δυσκολίες για τους δρομείς που έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους σε αντίστοιχους ορεινούς αγώνες και με σαφή και πυκνή σήμανση, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δονούσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων προχώρησαν για τρίτη χρονιά φέτος στη διεξαγωγή του αγώνα ορεινού τρεξίματος «Ο Γύρος της Δονούσας».

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών του νησιού, η προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού και η διάδοση της αξίας του αθλητισμού και της αγάπης για τη φύση.

Στον αγώνα μπορούν να συμμετέχουν άντρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και θα βραβευτούν οι τρείς καλύτεροι από κάθε κατηγορία.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 19 Οκτωβρίου 2019 στη Δονούσα!

 
Ευχαριστούμε τον Ηλία Πράσινο πρόεδρο του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου της Δονούσας «Ποσειδών» για τις πληροφορίες καθώς και τις υπέροχες φωτογραφίες.

donousaphoto 8

donousaphoto 6   donousaphoto 7

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 April 2019 13:10

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταίες Δράσεις

Καμία δράση

Ημερολόγιο Δράσεων

τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριος 2019 Επόμενος μήνας
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 40 1 2 3 4 5 6
week 41 7 8 9 10 11 12 13
week 42 14 15 16 17 18 19 20
week 43 21 22 23 24 25 26 27
week 44 28 29 30 31