Παρασκευή, 20 January 2023 11:51

Το #settlegr σας προτείνει τις ταινίες για το Σαββατοκύριακο!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το #settlegr σας προτείνει τις ταινίες για το Σαββατοκύριακο!

Η εβδομάδα σιγά σιγά φτάνει προς το τέλος της, και ναι, όλοι θέλουμε να ξεκουραστούμε και να περάσουμε χαλαρά λίγο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση –χειμώνας γαρ–, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες βέβαια (αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και η σελίδα του cine_xploration στο Instagram μας προτείνουν 2 ταινίες που αξίζει να δούμε αυτό το Σαββατοκύριακο.

 

«Spotlight: Όλα στο φως» (2015)

Βιογραφία, Crime, Δράμα

Διάρκεια: 129’

Η ταινία ακολουθεί τους ερευνητές της ομάδας Spotlight της εφημερίδας The Boston Globe, την παλαιότερη και πιο έμπειρη δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ, και την έρευνά τους σε μια σειρά από υποθέσεις συστηματικής παιδικής κακοποίησης στην περιοχή της Βοστώνης από καθολικούς ιερείς. Το «Spotlight» βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και ακολουθεί όλη την έρευνα που συντάραξε τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας.

Στα θέματά του ανήκουν η σημασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας, η δύναμη των ΜΜΕ, καθώς φυσικά και ο αντίκτυπος της σεξουαλικής κακοποίησης. Ταυτόχρονα, ερευνά θέματα όπως η διαφθορά, η συγκάλυψη και η κατάχρηση εξουσίας, ενώ παράλληλα ρίχνει φως στη σημασία της ακεραιότητας και του επαγγελματισμού.

Η ταινία εξαίρεται για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, όπως η φωτογραφία και το μοντάζ. Η απαλή χρωματική της παλέτα και ο φωτισμός της δίνουν την αίσθηση του ρεαλισμού και της εγγύτητας, ενώ το μοντάζ εναλλάσσει τις διάφορες ιστορίες, που αναπτύσσονται ανάμεσα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, και εντείνει την ένταση και την αγωνία.

Σκηνοθεσία: Tom McCarthy

Cast: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams

Βαθμολογία IMDb: 8,1/10

Διαθέσιμο στο Netflix και στο Amazon Prime

Σημαντικά βραβεία: 2 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο)

 

«Chernobyl» (2019)

Ιστορική δραματική τηλεοπτική σειρά

Διάρκεια: 5 ώρες και 30’

Τα πέντε επεισόδια της σειράς αναφέρονται στην αληθινή τραγική ιστορία της πυρηνικής καταστροφής του 1986 στη Σοβιετική Ουκρανία, στον αντίκτυπό της, καθώς και στη συγκάλυψη της σοβιετικής κυβέρνησης. Η σειρά ακολουθεί τους επιστήμονες, τους πυροσβέστες που ήρθαν αντιμέτωποι με την τραγωδία αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το συμβάν.

Παρακολουθώντας τα επεισόδια, δεν μπορείς παρά να απορροφηθείς σε όσα πραγματεύεται, στους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, στο κόστος των πολιτικών αποφάσεων, καθώς και στη δύναμη της προπαγάνδας. Ακόμη, ακουμπά τα θέματα της ανθρώπινης θυσίας, της αντοχής και της αποτυχίας των συστημάτων.

Το «Chernobyl» είναι πραγματικά εξαιρετικό στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, με την προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια και στην άψογη φωτογραφία του. Εισάγει με τον καλύτερο τρόπο την κρύα και αφιλόξενη ατμόσφαιρα της αποκλεισμένης περιοχής και όλα τα στοιχεία της τραγωδίας και των αποτελεσμάτων της. Αξίζει δε να αναφερθεί η πολύ συγκινητική μουσική επένδυση, που προσδίδει το απαραίτητο ανθρώπινο βάθος στη σειρά.

Σκηνοθεσία: Johan Renck

Cast: Jessie Buckley, Jared Harris, Stellan Skarsgard

Βαθμολογία IMDb: 9,4/10 – Η σειρά με τη πέμπτη μεγαλύτερη βαθμολογία στην πλατφόρμα

Σημαντικά βραβεία: 10 Emmys

Καθίστε στον καναπέ και απολαύστε ταινίες που θα θέλετε να συζητήσετε για αυτές και μετά το τέλος τους!