Τετάρτη, 28 February 2024 11:42

Ένας χρόνος μετά| Η σιδηροδρομική τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Εσύ αλήθεια θυμάσαι τι έκανες ένα χρόνο πριν, τέτοια μέρα;

Πριν από έναν χρόνο, βιώσαμε μία από τις σκοτεινότερες στιγμές της σιδηροδρομικής μας ιστορίας.

Η προαναγγελθείσα τραγωδία, που φαινόταν να πλησιάζει, έγινε πραγματικότητα σε μια νύχτα που μια ολόκληρη χώρα δεν μπορεί να ξεχάσει.

Έναν χρόνο μετά, ο πόνος παραμένει ζωντανός, και το αίτημα για δικαιοσύνη ακούγεται από εκατομμύρια κόσμου με πρωτοστάτες τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά δεν εισακούεται από αυτούς που πρέπει.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, η αμαξοστοιχία "Intercity 62" ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την Hellenic Train, συνολικά 354 άνθρωποι, περιλαμβανομένων επιβατών και προσωπικού, βρίσκονταν στα δύο τρένα.

Στις 22:50, το τρένο έφτασε στη Λάρισα, όπου ενημερώθηκε για μικρή καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος. Στις 23:10, άρχισε να κινείται ξανά...

Για 12 λεπτά, το "Intercity 62" κινούταν σε λάθος γραμμή...

Μετά από 25 περίπου χιλιόμετρα κοντά στο χωρίο Ευαγγελισμός συγκρούεται μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία.

Ακολούθησε μία τεράστια έκρηξη και οι συρμοί τυλίχθηκαν στις φλόγες, με τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν να φτάνουν έως και τους 1.500 βαθμούς.

57 άνθρωποι βρήκαν φριχτό θάνατο, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι σε μία τραγωδία που θα μας στοιχειώνει για πάντα. Δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η Hellenic Train, ιδιοκτήτρια εταιρεία της επιβατικής αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με την αναφορά που έδωσε στις αρμόδιες αρχές, υπολόγισε καταρχήν τον αριθμό των επιβατών σε περίπου 350. Σε ανακοίνωση της αναφέρει επιπλέον ότι δεν υπάρχει ακριβής εικόνα πέραν των διαδικτυακών εισιτηρίων που εκδόθηκαν, όσον αφορά το συνολικό αριθμό των επιβαινόντων και τα ονομαστικά τους στοιχεία.

Απολογούμενος ο σταθμάρχης, που έχει συλληφθεί, παραδέχθηκε αρχικά το τραγικό λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα», ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Το ανθρώπινο λάθος όμως, θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Τα συστήματα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης δεν λειτουργούσαν λόγω των διαχρονικών καθυστερήσεων στην αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας.

Οι έρευνες στο σημείο ολοκληρώνονται μέσα σε λίγες ημέρες, ο χώρος ασφαλτοστρώνεται και οι αμαξοστοιχίες μεταφέρονται στην τοποθεσία Κουλούρι.

Οι κηδείες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους γίνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Και από εκείνη την ημέρα αρχίζει η δικαστική διερεύνηση η οποία συνεχίζεται δίχως κανένα αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα.

Αν παρακολουθήσουμε αναλυτικά το πόσα συστήματα έπρεπε αλλά δεν λειτουργούσαν, πόσες συμβάσεις έγιναν αλλά έργο δεν παρέδωσαν, σε τι συνθήκες ταξιδεύαμε σε αυτή τη χώρα...σίγουρα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως από θαύμα ζούμε!

Ένα χρόνο μετά, ζούμε σε μια χώρα που κανείς δεν εμπιστεύεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, που τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτό αλλά δεν έχει αποδοθεί ούτε δικαιοσύνη για ό,τι συνέβη!

Το έγκλημα στα Τέμπη έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της Ελλάδας, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναδεικνύουν την κρατική ευθύνη. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ασκήσει δίωξη κατά 23 προσώπων. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σόφι Ιντ' Βελτ στο X (πρώην Twitter) για την ανάγκη να έρθουν στο φως όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία και πάνω απ' όλα, να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σήμερα οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων είναι ενωμένοι και μαζί προσπαθούν να φέρουν στο φως την αλήθεια κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και ευθύνες μέσα από λάθη χρόνων.

Σήμερα έναν χρόνο μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, με το σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» να αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα της σημερινής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που αναμένεται να βγάλει στους δρόμους, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, δεκάδες χιλιάδες κόσμου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συγγενείς των 57 νεκρών στο δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, των τραυματιών, αλλά και όσων έζησαν την απίστευτη τραγωδία κι έχουν καταδικαστεί να την κουβαλούν στη μνήμη τους για όσο ζουν.

Το μεσημέρι στον τόπο του δυστυχήματος θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο, ενώ όλες οι ενορίες της Μητροπόλεως θα προβούν σε 57 πένθιμες κωδωνοκρουσίες.

Έναν χρόνο μετά η αλήθεια δεν έχει έρθει στο φως. Έναν χρόνο μετά οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν ζητούν από όλους μας δικαίωση…

tempi1

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 February 2024 11:48