Πέμπτη, 16 September 2021 12:13

Πράσινα παπαγαλάκια πετούν ελεύθερα στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Εσείς έχετε παρατηρήσει στον ουρανό της Θεσσαλονίκης πράσινα παπαγαλάκια να πετούν ελεύθερα;

Φαίνεται σαν ψέμα, αλλά ναι, υπάρχουν 3 αποικίες με ελεύθερα πράσινα παπαγαλάκια στο ρέμα της Πυλαίας, στα Κωνσταντινουπολίτικα, στα πάρκα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στην παραλία, κυρίως στο πάρκο Ξαρχάκου.

Μπορεί να κυκλοφορείς αμέριμνος και να νομίζεις πως σε γελούν τα μάτια σου, αλλά τα πράσινα παπαγαλάκια υπάρχουν ελεύθερα στους ουρανούς της Θεσσαλονίκης και έχουν καταφέρει να αυξηθούν ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Τα χρωματιστά πουλιά είναι ευπροσάρμοστα στις καιρικές και φυσικές συνθήκες. Τον χειμώνα επιβιώνουν επιλέγοντας μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα στο κρύο, όπως τα κωνοφόρα δέντρα, που έχουν φύλλωμα, ενώ η αγάπη τους για καρπούς τα οδηγεί ακόμα και μέχρι τη Θέρμη, όπου έχουν εντοπιστεί να… μαδούν τις κερασιές.

Η παρουσία τους άλλωστε δεν περνά απαρατήρητη, αφού κάνουν φασαρία ακόμα κι όταν πετάνε. Η απορία όλων είναι όμως πώς βρέθηκαν ελεύθερα, καθώς θεωρούνται ζώα συντροφιάς και σίγουρα δεν συνηθίζεται να τα βλέπουμε να επιβιώνουν αυτόνομα στη φύση.papagalos 2

Ο αστικός μύθος ύπαρξής τους αναφέρει πως κάποιος ο οποίος έκανε παράνομα την εκτροφή τους τα απελευθέρωσε λίγο πριν τον συλλάβουν και τα κατασχέσουν οι αρχές, παρά την έρευνά μας όμως δεν κατορθώσαμε να μάθουμε πώς ξεκίνησε η ζωή τους ως ελεύθερων πουλιών.

Αν σκέφτεστε πού βρίσκουν την τροφή τους τα πουλιά, φαίνεται να τρώνε τα σποράκια που περιέχουν τα κυπαρισσόμηλα, αφού ουσιαστικά δεν καταναλώνεται το ξυλώδες μέρος. Έχουν επίσης παρατηρηθεί να τρώνε τους σπόρους ώριμων νεραντζιών (Citrus aurantium, του επίσης εξωτικού καλλωπιστικού δέντρου από Ινδίες-Βιρμανία), αμυγδάλων Prunus dulcis και κελυφωτών φιστικιών Pistacia vera.

Κατά την έρευνά μας μάθαμε ότι και στην Αθήνα έχουμε ανάλογα ελεύθερα σμήνη και μάλιστα στις περιοχές της Γλυφάδας και του Ελληνικού, με την ενίσχυση της προϋπάρχουσας θεωρίας πως ξεκίνησαν ως δραπέτες των υγειονομικών καραντινών που λειτουργούσαν στο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου των πουλιών.

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής από μελέτες δείχνουν ότι το είδος πλέον πρέπει να συμπεριληφθεί στον επίσημο κατάλογο των πουλιών της Ελλάδας, αφού φαίνεται ότι συντηρεί έναν βιώσιμο πληθυσμό στη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια.

Έτσι, στην ιστορία  με τον φίλο σας  που περπατούσατε στο Κέντρο και του είπατε πως βλέπετε παπαγαλάκια και σας απάντησε πως μάλλον μεγάλωσε περισσότερο η μυωπία σας, τώρα ξέρετε πως εσείς παρατηρήσατε σωστά!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 September 2021 12:18