Τετάρτη, 22 September 2021 12:04

Σόδομα και Γόμορρα – Νέα μελέτη δείχνει καταστροφή από μετεωρίτη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μια άλλη οπτική της βιβλικής καταστροφής στα Σόδομα και τα Γόμορρα έρχεται να δώσει νέα  μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Scientific Reports».

Η ερευνητική ομάδα δεν υποστηρίζει ότι το Ταλ ελ-Χαμάμ αντιστοιχεί στα Σόδομα, παραθέτει όμως μια σειρά από «άκρως ασυνήθιστα» ευρήματα, που συνηγορούν στην υπόθεση της πρόσκρουσης και μας κάνουν να εξετάζουμε αυτή την ιστορία με μια εντελώς διαφορετική ματιά.

Για να ξαναθυμηθούμε την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε πως τα Σόδομα και τα Γόμορρα ήταν βιβλικές πόλεις που έγιναν γνωστές από την αιφνίδια καταστροφή τους και βρίσκονταν στο νότιο άκρο της Νεκράς Θάλασσας.

Υπάρχει αναφορά τους όχι μόνο στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη αλλά και στο Κοράνι, πηγές που συμφωνούν ότι τα Σόδομα και τα Γόμορρα υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από τον Θεό, με κυρίαρχη αιτία τον έκλυτο βίο και την ανηθικότητα των κατοίκων τους.

Η ομάδα των αρχαιολόγων, όταν πραγματοποίησαν ανασκαφές στην περιοχή, ανακάλυψαν ίχνη παλατιού, πύργους, καθώς και αμυντικές ζώνες. Επίσης εντοπίστηκαν προμαχώνες και χοντρά τείχη ύψους 10 μέτρων με πύλες, παρατηρητήρια και οδόστρωμα, κι ας σημειώσουμε εδώ πως η πόλη βρισκόταν σε μεγάλη ακμή, αφού στα μέσα της Εποχής του Χαλκού ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη από την Ιερουσαλήμ και πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ιεριχώ, την αρχαιότερη πόλη του κόσμου, η οποία επίσης καταστράφηκε την ίδια εποχή.

Οι ανασκαφές, που συνεχίζονται εδώ και χρόνια, αποκάλυψαν ένα μυστηριώδες στρώμα πάχους 1,5 μέτρου στα ιζήματα, τα οποία καταγράφουν την εξέλιξη της αρχαίας πόλης. Στο στρώμα αυτό βρέθηκαν θραύσματα αγγείων που μετατράπηκαν σε γυαλί, λιωμένα μέταλλα και πλίνθοι που είχαν βγάλει φουσκάλες. Κόκκοι από χαλαζία, ένα εξαιρετικά σκληρό ορυκτό, έφεραν ασυνήθιστες ρωγμές.

Όλα αποτελούν ενδείξεις για συνθήκες εξαιρετικά υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, υψηλότερων απ’ ό,τι μπορούσε να πετύχει οποιαδήποτε τεχνολογία της εποχής, μεγέθους άνω των 2.000 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το αντικείμενο που κατέστρεψε το Ταλ ελ-Χαμάμ εξερράγη λόγω της ακραίας θερμοκρασίας και πίεσης πριν φτάσει στην επιφάνεια της Γης, ενώ η έκρηξη ήταν αρκετά ισχυρή για να γκρεμίσει το παλάτι και τα οχυρωματικά έργα της πόλης. Τα οστά που βρέθηκαν δείχνουν ακραίο διαμελισμό των ανθρώπων που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση.

Μετά την καταστροφή η πόλη ήταν εντελώς αφιλόξενη, ενώ τα πρώτα ίχνη επανεγκατάστασης στο Ταλ ελ-Χαμάμ και στις γειτονικές περιοχές χρονολογούνται στην Εποχή του Σιδήρου, τουλάχιστον έξι αιώνες μετά την καταστροφή!

Τα κτίσματα του Ταλ ελ-Χαμάμ δείχνουν να κατέρρευσαν όλα προς την ίδια κατεύθυνση, μια ιδιομορφία που δεν φαίνεται να έχει άλλη εξήγηση εκτός αυτής της πρόσκρουσης του μετεωρίτη.

Στη μελέτη συμμετείχε ο Φίλιπ Σάλβια του Πανεπιστημίου Trinity Southwest στο Νιου Μέξικο, ο οποίος είχε προτείνει για πρώτη φορά τη θεωρία της πρόσκρουσης σε συνέδριο το 2018.

Ο Σάλβια επεσήμαινε τότε ότι το στρώμα αλάτων στην περιοχή της καταστροφής ήταν πλούσιο σε θειικά άλατα, τα οποία παραπέμπουν στη βιβλική ιστορία: θειάφι και φωτιά έπεσαν σαν βροχή στα Σόδομα και τα Γόμορρα όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τις δύο πόλεις ως τιμωρία για τις αμαρτίες των κατοίκων τους.

«Τότε ο Κύριος άφησε να βρέξει θειάφι και φωτιά στα Σόδομα και τα Γόμορρα από τον ουρανό. Οι πόλεις εκείνες και οι κάτοικοί τους, καθώς και όλη γύρω η περιοχή και η βλάστησή της, καταστράφηκαν», γράφει η Γένεσις (κεφάλαιο 19, στ. 1-29).

Όλες οι παρατηρήσεις που παραθέτει η Γένεσις βρίσκονται σε συμφωνία με την υπόθεση της κοσμικής έκρηξης, όμως ακόμα δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η κατεστραμμένη πόλη είναι πράγματι τα Γόμορρα της Παλαιάς Διαθήκης.

Ωστόσο η ουρανοκατέβατη καταστροφή θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε μια προφορική παράδοση, που έδωσε τελικά την έμπνευση για τη βιβλική ιστορία, λένε οι ερευνητές, και η μελέτη συνεχίζεται και αναμένεται να δώσει περισσότερες απαντήσεις.

Meteorite

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 September 2021 12:11

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταίες Δράσεις

Καμία δράση

Ημερολόγιο Δράσεων

τον προηγούμενο μήνα Μάιος 2022 Επόμενος μήνας
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 17 1
week 18 2 3 4 5 6 7 8
week 19 9 10 11 12 13 14 15
week 20 16 17 18 19 20 21 22
week 21 23 24 25 26 27 28 29
week 22 30 31