Πέμπτη, 13 April 2023 11:27

Τηλεοπτικές προτάσεις από το #settlegr ταιριαστές στο κλίμα της εβδομάδας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Καλό Πάσχα σε όλες και σε όλους. Xωρίς σειρά αυτή την εβδομάδα, αλλά με δύο ταινίες στις οποίες ο θρησκευτικός χαρακτήρας είναι έκδηλος. Αυτές είναι οι προτάσεις του @cine_xploration, ταιριαστές στο κλίμα της εβδομάδας:

«The last temptation of Christ» (1988)

164’

Μία από τις πιο γνωστές ταινίες για τη ζωή του Ιησού Χριστού με βάση ένα από τα πιο γνωστά έργα για τη ζωή του. Ο λόγος για την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, βασισμένη στο πασίγνωστο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Από τις πρώτες ημέρες του Ιησού ως ξυλουργού μέχρι και τη σταύρωσή του, η ταινία μεταφέρει τα συναισθήματά του, την αμφιβολία, τον φόβο και τον πειρασμό, ενώ αντιμετωπίζει προσωπικές και πολιτικές επιρροές που διαμορφώνουν το πεπρωμένο Του.

Η κεντρική ιδέα της ταινίας είναι ο πειρασμός και η επιθυμία ανάμεσα στη θεϊκή Του υπόσταση και στις γήινες παρορμήσεις.

Ο «Τελευταίος πειρασμός» είναι η πρώτη ταινία του Σκορτσέζε αμιγώς θρησκευτικού περιεχομένου, παρόλο που θέματα θρησκείας εμπεριέχονται σε όλες τις ταινίες του. Μπορεί να λείπει η φαντασμαγορική αισθητική που υπήρχε στο «Kundun» (1997) ή ο πιο διακριτός εσωτερισμός που διέθεταν οι χαρακτήρες στο «Silence» (2016), ωστόσο ο «Τελευταίος πειρασμός» δεν μειονεκτεί. Τα long takes μαζί με τη φωτογραφία του Michael Ballhaus, σε συνδυασμό με το σενάριο διά χειρός Paul Schrader («Taxi driver», «First reformed»), συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese

Cast: Willem Dafoe, Harvey Keitel

Βαθμολογία IMDb: 7,5/10

«Ben-Hur» (1959)

212'

Σε μία από τις πιο γνωστές ταινίες επικών διαστάσεων και θρησκευτικού χαρακτήρα, ο Εβραίος πρίγκιπας Ben Hur κατηγορείται για προδοσία από τον παιδικό του φίλο και γίνεται σκλάβος. Παρακολουθούμε ένα ταξίδι μέσα στην προσπάθεια της λύτρωσης, όπου ο Μπεν Χουρ αναζητά εκδίκηση από τον Μεσάλα στην Ιερουσαλήμ του 1ου αιώνα.

Μέσα από την ιστορία του Μπεν Χουρ σκεφτόμαστε για την πίστη, την εκδίκηση και τη συγχώρεση, ενώ ο πρωταγωνιστής στο ταξίδι του γνωρίζει τον Ιησού.

Η επική διάσταση της ταινίας, τα εντυπωσιακά σετ, αλλά και οι λεπτομερείς και εκτενέστατες σκηνές δράσεις (με αποκορύφωμα την εμβληματική σκηνή της αρματοδρομίας), αποτελούν όλα λόγους που η ταινία μνημονεύεται τόσα χρόνια μετά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που μαζί με τον «Τιτανικό» (1997) και το «The lord of the rings: The return of the king» (2003) είναι οι ταινίες που έχουν κατακτήσει τα περισσότερα Όσκαρ, 11 στον αριθμό.

Σκηνοθεσία: William Wyler

Cast: Charlton Heston, Stephen Boyd

Βαθμολογία IMDb: 8,1/10

Ελπίζω αυτές τις μέρες να βρείτε τον χρόνο να διαθέσετε σε κάποια από αυτές τις κλασικές ταινίες ή σε οτιδήποτε άλλο σας αρέσει. Έτσι κι αλλιώς η περίοδος είναι για περισυλλογή και ξεκούραση. Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε καλά και να βλέπετε ταινίες! Καλό Πάσχα!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 May 2023 16:06