Παρασκευή, 26 May 2023 16:14

Οι ταινίες της εβδομάδας από το #settlegr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δύο μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες που έχουν ως κεντρικό τους θέμα τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ομορφιά μιας καλά αφηγημένης ιστορίας. Είναι εγγυημένο ότι καθεμία τους, με διαφορετικό τρόπο, θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας. Αυτές είναι οι ταινίες της εβδομάδας από το @cine_xploration και το #settlegr:

Sleuth (1972)

Mystery, Thriller

Ο Άντριου Γουάικ είναι ένας πετυχημένος συγγραφέας μυστηρίου ενώ ο Μάιλο Τιντλ είναι ένας νεαρός κομμωτής που έχει σχέση με τη γυναίκα του Άντριου. Ο Άντριου προσκαλεί τον Μάιλο στο σπίτι του στην εξοχή, όπου του προτείνει ένα ασυνήθιστο παιχνίδι πνεύματος και απάτης. Καθώς η πλοκή ξεδιπλώνεται, οι χαρακτήρες μπλέκουν σε μια περίπλοκη μάχη διανόησης και χειραγώγησης, η οποία έχει απρόβλεπτη κατάληξη.

Η ταινία είναι γνωστή για την έξυπνη και ιντριγκαδόρικη πλοκή της, που είναι γεμάτη με σασπένς και ψυχολογικά παιχνίδια. Οι δυναμικές αλλάζουν συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της πλοκής, ενώ οι γραμμές ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία είναι λεπτές. Οι ερμηνείες δύο «τεράτων» του κινηματογράφου, του Laurence Olivier και του Michael Caine, είναι αναμενόμενα εξαιρετικές και προσφέρουν βάθος στους χαρακτήρες τους, στις προσωπικότητες και στα κίνητρά τους.

Σκηνοθεσία: Joseph L. Mankiewicz

Cast: Laurence Olivier, Michael Caine

Βαθμολογία IMDb: 8,0/10

Cinema Paradiso (1988)

Drama, Romance

Τι σημαίνει ο κινηματογράφος για εσένα; Όποια και αν είναι η απάντηση, αυτή η ταινία μπορεί να ενισχύσει οποιοδήποτε συναίσθημα νιώθεις για την έβδομη τέχνη. Στην ταινία βλέπουμε τη ζωή του Salvatore Di Vita, ενός επιτυχημένου σκηνοθέτη, ο οποίος αναπολεί τη ζωή του ως παιδιού σε μια μικρή πόλη στη Σικελία, όπου γεννήθηκε η αγάπη του για το σινεμά.

Μια σειρά από flashback αφηγείται στιγμές του παρελθόντος, όπου ο Salvatore θυμάται τη φιλία του με τον Alfredo, τον μηχανικό προβολής στον τοπικό κινηματογράφο, τον «Παράδεισο». Ο Alfredo γίνεται μέντορας και πατρική φιγούρα για τον μικρό Salvatore και αποτελεί τον «μυσταγωγό» του στη μαγεία των ταινιών ξυπνώντας το πάθος του για τη δημιουργία ταινιών. Η σχέση τους και οι εμπειρίες που μοιράζονται στο σινεμά διαμορφώνουν τη ζωή του πρωταγωνιστή και τις φιλοδοξίες του.

Με έναν ιδιαίτερα νοσταλγικό τρόπο, η ταινία αποτυπώνει την εποχή δίνοντας έμφαση στη μεταμορφωτική δύναμη του σινεμά, στη δυνατότητά του να συνδέει ανθρώπους και να δημιουργεί ισχυρές εμπειρίες. Η φιλία, η αγάπη, η απώλεια και η δύναμη του να ονειρεύεσαι είναι τα κεντρικά θέματα της ταινίας, ενώ παράλληλα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η απεικόνιση της εξέλιξης του σινεμά, από τα πρώτα χρόνια μέχρι την ψηφιακή εποχή. Εκτός από τις πολύ καλές ερμηνείες, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στην εκπληκτική μουσική του Ennio Morricone που ντύνει την ταινία.

Σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore

Cast: Philippe Noiret, Marco Leonardi

Βαθμολογία IMDb: 8,5/10

Αυτές είναι λοιπόν οι ταινίες μας για αυτή την εβδομάδα. Είτε επιλέξετε να βυθιστείτε στη νοσταλγία του σινεμά είτε να ξετυλίξετε τα μυστικά ενός καθηλωτικού θρίλερ, μια νέα εμπειρία σάς περιμένει. Πάρτε το αγαπημένο σας σνακ, βολευτείτε και απολαύστε! Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε καλά και να βλέπετε ταινίες!