Παρασκευή, 16 June 2023 15:00

Οι ταινίες της εβδομάδας από το #settlegr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Προμηνύεται ένα βροχερό Σαββατοκύριακο στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Επομένως, μια και το μπάνιο στη θάλασσα δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, σας έχουμε μαζί με τη σελίδα @cine_xploration δύο ταινίες, σύντομες σε διάρκεια, για να περάσετε ένα ενδιαφέρον και ξεκούραστο διήμερο.

“Flee” (2021)

Documentary, Animation, Biography, Drama

Ο Amin Nawabi γεννήθηκε στην Καμπούλ. Έχοντας χάσει τον πατέρα του από τη ζωή του, καθώς εκείνος φυλακίστηκε για την άρνησή του να πολεμήσει στον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, ζει με τη μητέρα του και τα αδέρφια του. Μετά την επικράτηση των μουτζαχεντίν η οικογένεια του Amin αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Καμπούλ σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, μακριά από τον συντηρητισμό του θρησκευτικού καθεστώτος. Ο διαρκής αγώνας του Amin να βρει έναν τόπο όπου να ανήκει περιγράφεται σε όλη τη διάρκεια της ταινίας με τη μορφή animation.

Η ιστορία του Amin είναι βιογραφική. Η ηχογραφημένη συνέντευξή του συνοδεύεται από υλικό αρχείου, που παρουσιάζει ένα οπτικά εντυπωσιακό και σίγουρα συγκινητικό ταξίδι για μια καλύτερη ζωή. Εκτός από το ζήτημα της πατρίδας και του ανήκειν, ιδιαίτερη σημασία έχει και η ιδέα της ταυτότητας και της ανθεκτικότητας του ανθρώπου. Μέσα από την αφήγηση του Amin η ταινία ρίχνει φως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και στον ψυχολογικό φόρτο που κουβαλούν.

Η ιδιαίτερη αφηγηματική προσέγγιση και η εις βάθος εξερεύνηση τόσο προσωπικών όσο και συλλογικών δυσκολιών έδωσαν εξαιρετικές κριτικές στην ταινία, η οποία ήταν υποψήφια σε τρεις κατηγορίες για Όσκαρ (Ντοκιμαντέρ, Animated Feature και Διεθνής Ταινία).

Σκηνοθεσία: Jonas Poher Rasmussen

Βαθμολογία IMDb: 7,9/10

Διάρκεια: 91’

“Krisha” (2015)

Drama

Μια σύντομη ταινία, όμως με μια πολύ δυνατή ιστορία. Η Krisha, μια γυναίκα στα εξήντα της με ιστορικό εθισμού, συναντά την οικογένειά της έπειτα από απουσία πολλών χρόνων από το οικογενειακό τραπέζι της γιορτής των Ευχαριστιών. Ωστόσο δαίμονες του παρελθόντος απειλούν να καταστρέψουν το ήρεμο κλίμα που υπάρχει.

Οι δυναμικές της οικογένειας αλλάζουν συνεχώς, ενώ η ωμή απεικόνιση των προβλημάτων της Krisha βοηθά στην εξερεύνηση θεμάτων όπως οι τύψεις, η μετάνοια και η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Η ταινία εκτυλίσσεται εντός της ίδιας ημέρας, οπότε οι εντάσεις ανεβοκατεβαίνουν ταχύτατα, ενώ παλιές πληγές βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια, ώσπου οδηγούμαστε σε μια απόλυτη συναισθηματική κλιμάκωση.

Στα ενδιαφέροντα κομμάτια της ταινίας ο σκηνοθέτης λειτούργησε και ως φωτογράφος της, χρησιμοποιώντας την κάμερα χειροκίνητα με αρκετά close-ups, που δημιουργούν πιο έντονα συναισθήματα στον θεατή. Μέσα από το μοντάζ και τον ήχο της ταινίας εντείνεται η άβολη και τεταμένη ατμόσφαιρα στον χώρο, που αντικατοπτρίζει και την εσωτερική αναστάτωση των χαρακτήρων.

Σκηνοθεσία: Trey Edward Shults

Cast: Krisha Fairchild, Alex Dobrenko

Βαθμολογία IMDb: 7,1/10

Διάρκεια: 83’

Αυτές ήταν οι επιλογές μας γι’ αυτή την εβδομάδα. Αν έχετε δει κάποια από αυτές, μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας. Μέχρι την επόμενη φορά να είστε καλά και να βλέπετε ταινίες!