Δευτέρα, 24 July 2023 12:59

Το φαινόμενο Barbenheimer

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Στις 20 Ιουλίου έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας η ταινία «Barbie» της Greta Gerwig. Σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο η ίδια ημερομηνία ήταν και η ημερομηνία πρεμιέρας της νέας ταινίας του Christopher Nolan «Oppenheimer». Η ταυτόχρονη κυκλοφορία των δύο ταινιών έχει δημιουργήσει ένα πρωτοφανές διαδικτυακό φαινόμενο, καθώς οι χρήστες βρήκαν διασκεδαστικό ότι οι δύο ταινίες θα μοιραστούν το box office. Φυσικά, ο λόγος είναι η εκ διαμέτρου διαφορά στο περιεχόμενό τους. Το «Barbie» είναι μια κωμική ταινία φαντασίας, ενώ το «Oppenheimer» είναι ένα βιογραφικό θρίλερ για τον εφευρέτη της ατομικής βόμβας. Το ίντερνετ εννοείται πως δεν έχασε την ευκαιρία να βγάλει σωρεία memes, αστειευόμενο με την ιδέα των δίδυμων ταινιών, δηλαδή ταινιών παρόμοιου θέματος που βγαίνουν την ίδια περίοδο.

Ας δούμε όμως την ιστορία από την αρχή. Κάπου μέσα στην περίοδο της πανδημίας η Warner Bros. ανακοίνωσε όλες τις ταινίες που θα κυκλοφορούσαν το 2021 στη streaming πλατφόρμα της, στο HBO Max. Η απόφαση αυτή δεν βρήκε καθόλου σύμφωνο τον Christopher Nolan, του οποίου όλες οι ταινίες από το 2002 και το «Insomnia» ήταν σε συνεργασία με το συγκεκριμένο studio. Η κόντρα του Nolan με τη Warner οδήγησε στη συμφωνία του πρώτου με τη Universal, η οποία ανέλαβε την κυκλοφορία του «Oppenheimer».

Η Universal έθεσε ως ημερομηνία κυκλοφορίας του «Oppenheimer» την 21η Ιουλίου 2023, το οποίο στον προγραμματισμό της Warner έπεφτε μαζί με το «Coyote vs. Acme», την κωμική live-action ταινία για το Coyote και το Road Runner, που αναμένεται. Ωστόσο τον Απρίλιο του 2022 η Warner άλλαξε τον προγραμματισμό της, βάζοντας σε εκείνη την ημερομηνία το δυνατό της χαρτί, που δεν είναι άλλο από το «Barbie». Η διαφωνία του Nolan με τη Warner Bros. φαίνεται πως αποτέλεσε τον κύριο λόγο για αυτό, παρόλο που λίγο καιρό αργότερα υψηλά ιστάμενοι της Warner δήλωσαν ότι επιθυμούν να τα ξαναβρούν με τον Nolan, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν την ημερομηνία της ταινίας τους.

Παροξυσμός στα social media

Ο χαμός που συμβαίνει για αυτές τις δύο ταινίες έχει ξεφύγει από μια απλή προωθητική καμπάνια και έχει εξελιχθεί σε ένα κοινωνικό φαινόμενο. Πολλοί θεατές αναμένουν πώς και πώς να παρακολουθήσουν τις ταινίες όχι μόνο ως ψυχαγωγικό μέσο αλλά για να μπορούν να αποτελέσουν μέρος της pop κουλτούρας που βλέπουν καθημερινά εδώ και μήνες στα social media.

Barbieheimer

Ως αποτέλεσμα της κόντρας, το Twitter έχει γεμίσει από memes για τη διαμάχη των δύο ταινιών. Στο Etsy σχεδιαστές ρούχων κυκλοφόρησαν merch βασισμένο στο φαινόμενο «Barbenheimer», ενώ το διαδίκτυο κατακλύστηκε από εικόνες στις οποίες μοιράζεται αρμονικά το παιχνιδιάρικο ροζ του «Barbie» με τις σκοτεινές μαύρες και πορτοκαλί αποχρώσεις του «Oppenheimer».

Mission Barbenheimer

Μέσα σε όλο τον χαμό για τις δύο ταινίες, ο Tom Cruise κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον ακραίο ανταγωνισμό, προωθώντας την ταινία στην οποία, εκτός του ότι είναι παραγωγός και πρωταγωνιστεί, που δεν είναι άλλη από το νέο «Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One». Η ταινία του βγήκε τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τις άλλες δύο, έχοντας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το κενό που υπήρχε στις κινηματογραφικές προβολές.

Barbenheimer2

Ο ηθοποιός έδωσε νέα πνοή στην κόντρα, ανεβάζοντας φωτογραφίες του στις οποίες κρατά εισιτήρια και για τις δύο ταινίες μαζί με τον Christopher McQuarrie, τον σκηνοθέτη του νέου «Mission Impossible». Απρόσμενη συμπαράσταση σε αυτό βρήκε από την Greta Gerwig και τη Margot Robbie, που αντέγραψαν τη φωτογραφία του Tom Cruise, ποζάροντας με εισιτήρια του «Oppenheimer». Δυστυχώς το διαδίκτυο δεν είχε την ευκαιρία να εκστασιαστεί, καθώς ο Nolan και ο Cillian Murphy δεν έκαναν κάτι αντίστοιχο με εισιτήρια του «Barbie».

Barbenheimer3

Ο ενθουσιασμός για τις δύο ταινίες και οι εξαιρετικές κριτικές που αμφότερες έχουν λάβει θα οδηγήσουν σε ένα από τα καλύτερα Σαββατοκύριακα για τους κινηματογράφους από την πανδημία και έπειτα. Η εφημερίδα «The Economist» παρατήρησε ότι οι δύο ταινίες είναι ιδιαίτερα επίκαιρες, ενώ παράλληλα αποτυπώνουν την τάση της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το «Barbie» θα ξεπεράσει στα εισιτήρια το «Oppenheimer», με σχεδόν διπλάσια έσοδα στο box office. Ο ισχυρισμός είναι ότι με την έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων χρόνων (πόλεμος στην Ουκρανία, συχνές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, μόνιμη απειλή Βόρειας Κορέας), ο φόβος για τα πυρηνικά έχει αυξηθεί. Έτσι, ο κόσμος δεν θέλει να δει ένα ρεαλιστικό δράμα, όπως το «Oppenheimer», και προτιμά να δει μια κωμική ταινία που τον απομακρύνει από αρνητικές σκέψεις, όπως είναι το «Barbie».

Βέβαια, είναι οι δύο αυτές ταινίες όσο διαφορετικές επιμένει το διαδίκτυο; Από άποψη παρουσίασης, φυσικά. Ωστόσο στον πυρήνα τους μοιράζονται ένα κοινό θέμα: και οι δύο είναι βαθύτατα υπαρξιακές. Στο «Barbie» η Μπάρμπι είναι μια κούκλα που φεύγει από την Barbieland και πηγαίνει στον πραγματικό κόσμο, ερχόμενη αντιμέτωπη με τον εαυτό της, την ύπαρξή της, την ταυτότητά της. Και προφανώς στο «Oppenheimer» κύρια ιδέα είναι η πιθανή καταστροφή της ανθρωπότητας από πυρηνικά, το τέλος της ύπαρξης.

Πάντως, σε τελική ανάλυση, φαίνεται ότι τα δύο blockbusters βοηθούν το ένα το άλλο, καθώς έχουν χτίσει ενθουσιασμό για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό event του καλοκαιριού. Αυτό που ξεκίνησε ως αντιπαλότητα και δημιουργία δύο παρατάξεων έχει καταλήξει να αποτελεί μια γιορτή του κινηματογράφου που θα βοηθήσει την τέχνη αλλά και θα φέρει περισσότερο κόσμο στα σινεμά.