Τρίτη, 22 August 2023 11:37

Πύρινος εφιάλτης: Εκτάσεις σε Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, Κύθνο, Ροδόπη, Ασπρόπυργο και Καβάλα παραδομένες στις φλόγες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αυξάνονται τα πύρινα μέτωπα στη χώρα, καθώς, πέρα από τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει την Αλεξανδρούπολη για τέταρτη μέρα, φωτιές εκδηλώθηκαν στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Καβάλα, στη Ροδόπη και στην Κύθνο χθες Δευτέρα, ενώ περιοχές εκκενώνονται σήμερα στον Ασπρόπυργο.

Τις τελευταίες τέσσερις μέρες χιλιάδες στρέμματα δασικών περιοχών έχουν προστεθεί στις καμένες εκτάσεις του Ιουλίου, οι οποίες, σύμφωνα με το σύστημα Copernicus, είναι κατά πέντε φορές μεγαλύτερες από τον μέσο όρο αντίστοιχων προηγούμενων περιόδων. Μαζί με αυτά έχουν χαθεί αγροτικές εκτάσεις, κατοικίες, οχήματα και κτηνοτροφικές μονάδες.

Η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη μαίνεται ανεξέλεγκτη εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουν δημιουργηθεί δύο μέτωπα με ανατολική και δυτική κατεύθυνση, ενώ το πιο επικίνδυνο εντοπίζεται στη Νίψα, όπως εξηγεί εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγιά έφτασε και στο δάσος της Δαδιάς, το οποίο είχε πληγεί και πέρυσι. Μηνύματα του 112 φτάνουν στους κατοίκους των περιοχών τόσο για εκκένωση οικισμών όσο και για συστάσεις παραμονής σε εσωτερικούς χώρους λόγω των καπνών.

Χθες το μεσημέρι νέα φωτιά εκδηλώθηκε στον Έβρο, στον οικισμό Λάβαρα, κοντά στην Ορεστιάδα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του. Το βράδυ εκκενώθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, και οι 115 ασθενείς του, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα νεογνών, μεταφέρθηκαν στο πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής». Σήμερα τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η μεταφορά των νεογνών στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί στον Πρόδρομο Βοιωτίας, με τα πύρινα μέτωπα να εξαπλώνονται κατά μήκος της παραλίας και τους κατοίκους να απομακρύνονται από τις γύρω περιοχές. Καθ’ όλο το χθεσινό βράδυ σημειώνονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ένας βοσκός φαίνεται να έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις αναθυμιάσεις.

Ακόμα ένα πύρινο μέτωπο μαίνεται στην Εύβοια, με τους κατοίκους στα Ψαχνά και στη Νέα Αρτάκη να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, αν και οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό της.

Μήνυμα για εκκένωση λίγο πριν από τις 3 μ.μ. χθες Δευτέρα έλαβαν και οι κάτοικοι στο Διαλεκτό Καβάλας, έπειτα από εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση της περιοχής. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές επιχειρούν στα σημεία, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες να αναχαιτίσουν στις φωτιές, οι οποίες, παρά την εξάπλωσή της, φαίνεται να έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Στη Ροδόπη δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι και η εξάπλωσή της οδήγησε σε εντολή εκκένωσης 5 περιοχών. Η φωτιά αυτή την ώρα καίει ανεξέλεγκτη και η δημοτική κοινότητα Σώστου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε, επίσης, στο νησί της Κύθνου. Ιδιωτικά σκάφη βοήθησαν ώστε να απεγκλωβιστούν 20 άτομα από την παραλία Σκύλου, ενώ έχουν εκκενωθεί 4 οικισμοί.

Τέλος, ένα νεότερο μέτωπο εντοπίζεται στον Ασπρόπυργο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις πύρινες εστίες, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης μίας περιοχής.

Σε ακόμα ένα καλοκαίρι, το φετινό, που χαρακτηρίζεται από ταχεία εξάπλωση σφοδρών πυρκαγιών, καταστροφή περιουσιών και δασικού πλούτου, καθώς και απώλεια ζωών, η επιστημονική κοινότητα τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών ως καταλληλότερου μέτρου προστασίας του φυσικού και του τεχνητού περιβάλλοντος, έναντι της καταστολής, και υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω απώλειες δασικών εκτάσεων στη χώρα.

Γράφει η Στέλλα Καπητανίδου

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 August 2023 16:29