georgia site

Διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία: Παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων έρευνας» θα διοργανωθεί την Τρίτη 25 Απριλίου, ώρα 12:00 έως 14:00, από το skywalker.gr

Σκοπός της είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήχθη από το skywalker.gr, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College, με στόχο την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στον ελληνικό αγροτικό τομέα και τη διερεύνηση των αιτιών της έλλειψης ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία.

Η ελληνική γεωργία έχει συμβάλει με πολλούς τρόπους στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας ως ένας από τους βασικούς τομείς της οικονομίας αλλά και με συνεισφορά σε πολλούς άλλους τομείς, σχετικούς με την ανάπτυξη της υπαίθρου, τη διατροφική ασφάλεια κ.λπ.

Εδώ και αρκετά χρόνια η γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο ραγδαίων εξελίξεων με διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις για επιτέλεση τόσο των παραδοσιακών της ρόλων, όπως η παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, όσο και νέων, όπως η συμβολή της στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας τροφίμων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου.

Ταυτόχρονα όμως, η γεωργία εξακολουθεί να παραμένει και ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, καθώς απαιτεί πολλές ώρες απασχόλησης σε δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα, η πολιτεία δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την υποστήριξη του τομέα.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει θετική επαγγελματική προοπτική, υπό την προϋπόθεση ότι ο σύγχρονος Έλληνας/ίδα αγρότης/ισσα είναι διατεθειμένος/η να κάνει τις απαραίτητες θυσίες.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, έπειτα από έντονες ιδεολογικές διεργασίες των τελευταίων 40 ετών εντός της ελληνικής κοινωνίας, η σύγχρονη γενιά έχει καλλιεργήσει μια νοοτροπία επιδίωξης της ευκολίας. Συνεπώς, και ιδιαίτερα το νεότερο ηλικιακά κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν με έναν δύσκολο τομέα, από τη στιγμή μάλιστα που η πολιτεία δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ώστε να τον καταστήσει πιο ελκυστικό.

Γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη της διεξαγωγής έρευνας με σκοπό τον προσδιορισμό των αιτιών της έλλειψης ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία, καθώς και την εκτίμηση των κινήτρων που θα ήταν εφικτό να οδηγήσουν ικανούς υποψηφίους να εργαστούν στον κλάδο.

Στη διαδικτυακή ημερίδα θα γίνει ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το  Perrotis College, ενώ στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι θα σχολιάσουν τα αποτελέσματά της, ενώ θα υπάρξει δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης όλων των απόψεων. Δείτε τους ομιλητές εδώ.

Οραματιζόμαστε τη συγκεκριμένη ημερίδα ως μια ευκαιρία για την καταγραφή των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στον αγροτικό τομέα, προσπαθώντας με επίσημα στοιχεία να αντιληφθούμε τα προβλήματα που υποβόσκουν, επισημαίνοντας τα αναγκαία επόμενα βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Το ενδιαφερόμενο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη συζήτηση και να συμμετάσχει με ερωτήσεις στο πάνελ των σχολιαστών μέσω σύνδεσής του στο  Facebook, στη σελίδα Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα.

Η ημερίδα θα προβληθεί ζωντανά και μέσα από το διαδικτυακό κανάλι stent.net.gr.

LIVE: