Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής 'Άγιος Γεώργιος' - Κτηνοτρόφος

Η Μάγδα Κοντογιάννη, με καταβολές βλάχικες (Δάφνος Δωρίδας) και αρβανίτικες (Χασιά Αττικής), μαζί με τον αδελφό της διαχειρίζονται την τέταρτης γενιάς κτηνοτροφική παράδοση στον ιδιόκτητο στάβλο που είχε αδειοδοτηθεί το 1966 στη θέση Google Maps Βουστάσιο Κοντογιάννη (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρναί, τηλ. 6932 094231) στη Λαθέα του Δερβενιού Μενιδίου (ανατολική Αττική).

Με την ανελαστική πιεστική καθημερινή φροντίδα του περιβάλλοντος, στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο το φυσικό (φυτικό και ζωικό-πρόβατα), όσο και το κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, πολιτικό, οικονομικό κ.λπ., η οικογένειά της παράγει πραγματικό πρωτογενή πλούτο.

Ταυτόχρονα, εξειδικεύτηκε σε όλους τους τομείς του κτηνοτροφικού επαγγέλματος, στην ενημέρωση των συμπολιτών για την παραγωγή της δικής τους τροφής και στην οργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων.

Γεννημένη και μεγαλωμένη μέσα στην κτηνοτροφία στον ίδιο τόπο, στο Δερβένι του Μενιδίου, ζει με όλους τους συμπολίτες της, παλαιούς περιβολάρηδες και ανθοπαραγωγούς των Αχαρνών, τις πραγματικές υπαρξιακές αγωνίες και την πολιτιστική καταπίεση των αγροτών για βίαιη αλλαγή του τρόπου ζωής τους, απλώς διότι έτυχε να βρίσκονται δίπλα σε ταχέως και αυθαίρετα γιγαντούμενες τσιμεντουπόλεις.

Πιστεύει στην ανάγκη εξεύρεσης συμβιωτικών λύσεων στις περιαστικές περιοχές, ώστε οι τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου της Αττικής να καταστούν πάλι ισόρροπες και βιώσιμες (αειφόρες) με συλλογική δράση και συνεργασία όλων, ακόμα και ομάδων συμπολιτών που υποεκπροσωπούνται.

Από το 2013 δραστηριοποιείται έντονα στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Στα προ Covid-19 χρόνια συντόνισε πάνω από 400 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων: ομιλίες, ημερίδες, συνέδρια, τυροκομήσεις, μαγειρέματα, τηλεοπτικές εκπομπές, ενημερώσεις πολιτών & μαθητών, επισκέψεις μελέτης, συμμετοχή σε εκθέσεις, προσπάθεια συγκρότησης Ομάδας Τοπικής Δράσης για την ανάπτυξη της Υπαίθρου της Αττικής κ.ά.

Κατά την πανδημία Covid-19 πραγματοποίησε πάνω από 250 ανοικτές δημόσιες διαδικτυακές εκδηλώσεις στο Zoom για όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και την κτηνοτροφία. Επίσης, εξασφάλισε τη συμμετοχή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στο «Όραμα 2040» της Ε.Ε. το 2021 και στο «Αγροτικό Σύμφωνο 2040 για την Ύπαιθρο» της Ε.Ε. το 2022.

Προσηλωμένη στην ανάγκη να προωθηθεί συλλογικά η αναγνώριση της σημαντικότητας της υποστήριξης της παραγωγής πραγματικού πλούτου στην Ελλάδα, υποστηρίζει ένθερμα τη συμμετοχή των παραγωγών πραγματικού πλούτου στα κέντρα διαμόρφωσης των αποφάσεων.

Άλλωστε μετά την περίοδο Covid-19 όλοι έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για τοπική διατροφική αυτάρκεια, τοπική συλλογική οργάνωση, τοπική εφοδιαστική αλυσίδα και τοπική ανάπτυξη με αξιοποίηση του τοπικού ενδογενούς δυναμικού, στηριζόμενοι στην τοπική άυλη πολιτιστική κληρονομιά και στις τοπικές κοινωνίες.

Πέραν της καθημερινής φροντίδας του περιβάλλοντος, αφιερώνει χρόνο και κόπο όπου υπάρχουν πιθανότητες υλοποίησης των παραπάνω, συνεισφέροντας με αληθινό τρόπο και αυθεντικότητα.