Πέμπτη, 03 October 2019 14:01

Στην Καστριά Αχαΐας η μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στην Ελλάδα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Επιστήμονες από το πρόγραμμα Life Grecabat (Greek Caves and Bats: Management Actions and Change Attitude) ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στην Καστριά Αχαΐας. Οι νυχτερίδες έχουν δομήσει την αποικία τους στο μη επισκέψιμο τμήμα του Σπηλαίου Λιμνών, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χειμερινές αποικίες στην Ευρώπη. Υπολογίζεται πως εκεί ζουν περισσότερες από 18.000 πτερυγονυχτερίδες και περίπου 9 άλλα είδη στη διάρκεια του έτους.

apoikia nyxteridon 2Το πρόγραμμα το οποίο έκανε τη σημαντική αυτή ανακάλυψη αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης του θέματος των νυχτερίδων, των σπηλαίων και της ζωής που αυτά φιλοξενούν και όραμα των επιστημόνων του είναι να αποτελέσει παράδειγμα στη χώρα μας για τη σωστή διαχείρισή του. Οπτικές παρατηρήσεις, καταμετρήσεις, αλλά και ηχογραφήσεις υπερήχων, έγιναν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης και συνεχίζουν να γίνονται με στόχο την αποκρυπτογράφηση της καθημερινότητας των νυχτερίδων.

apoikia nyxteridon 3Μετά την έρευνα θα σχεδιαστούν στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις, έχοντας ως επόμενο βήμα τον εντοπισμό στο Σιδηρόκαστρο Σερρών μιας από τις μεγαλύτερες γνωστές αναπαραγωγικές αποικίες πυρρονυχτερίδας στην Ευρώπη, καθώς και μιας μεγάλης φθινοπωρινής αποικίας διαφόρων άλλων ειδών στο σπηλαιοβάραθρο Λουτρακίου Πέλλας.

Η προσπάθεια των επιστημόνων του Life Grecabat συνεχίζεται με εγκατάσταση σε 3 νέες τοποθεσίες προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης για τα σπήλαια και τη ζωή εκεί, που θα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για ό,τι διαδραματίζεται, έχοντας και εικόνα μέσω τηλεχειριζόμενων καμερών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταίες Δράσεις

Καμία δράση

Ημερολόγιο Δράσεων

τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριος 2020 Επόμενος μήνας
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29