Τρίτη, 19 November 2019 14:23

Γνωρίζατε ότι ο επόμενος «πόλεμος» στον πλανήτη θα είναι για την άμμο;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

polemos planhths ammos2Μπορεί να σκέφτεστε ότι η άμμος βρίσκεται παντού αλλά δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον άνθρωπο. Μια άλλη όμως οπτική δίνει ένα ρεπορτάζ του BBC που μας εξηγεί για ποιο λόγο η άμμος είναι περισσότερο αναγκαία απ’ όσο φανταζόμαστε και τον τελευταίο καιρό πωλείται μέχρι και στη μαύρη αγορά!

Κι όμως, η άμμος καταναλώνεται από τους ανθρώπους πιο συχνά μετά το νερό. Κι αν αναρωτιέστε πού, το BBC μας δίνει τις απαντήσεις: Βασικό υλικό του τσιμέντου με το οποίο κατασκευάζονται οι νέες οικοδομές είναι η άμμος, ενώ χρησιμοποιείται και για την επισκευή κτιρίων, γραφείων και δρόμων. Οι χρήσεις της είναι τόσες που εκπλήσσουν. Το τζάμι στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες των σπιτιών, τα γυάλινα ποτήρια, οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων κ.ά.

Η επόμενη σκέψη είναι ότι, αφού υπάρχει άφθονη στο περιβάλλον, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην πραγματικότητα η άμμος στις ερήμους δεν έχει καμία χρηστική αξία, καθώς οι κόκκοι της έχουν μορφή που δεν βοηθά να κατασκευαστεί το σκυρόδεμα. Η άμμος που χρησιμοποιείται για όλες τις κατασκευές μας είναι αυτή που συναντάμε στις όχθες ποταμών, στις λίμνες και τις ακτές, η δε ποσότητα που χρειάζεται ο πλανήτης κάθε χρόνο είναι 50 δισ. τόνοι άμμου και χαλικιού με οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον.

polemos planhths ammos3Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει την τελευταία δεκαετία περισσότερη άμμο απ’ ό,τι οι ΗΠΑ καθ’ όλο τον 20ό αιώνα! Το Ντουμπάι, μια χώρα που αυτή την περίοδο έχει να επιδείξει μόνο νέα οικοδομήματα, εισάγει άμμο από την Αυστραλία, ενώ χώρες όπως το Λάος και η Καμπότζη που εξάγουν άμμο έχουν οικοσυστήματα έτοιμα να καταρρεύσουν από τις μεγάλες ποσότητες που αφαιρούνται καθημερινά.

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει και μια άλλη πλευρά στο θέμα, καθώς σε Λατινική Αμερική και Αφρική πωλείται άμμος στη μαύρη αγορά με κυκλώματα που χρησιμοποιούν παιδιά ως σκλάβους για την περισυλλογή της.

Κι ενώ συνεχίζουμε απτόητοι να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν να παρέμβουν τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για να υπάρχουν κανόνες στην αγορά και την πώληση της άμμου. Ωστόσο εμείς κάνουμε πως δεν ακούμε…

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταίες Δράσεις

Καμία δράση

Ημερολόγιο Δράσεων

τον προηγούμενο μήνα Αύγουστος 2020 τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 31 1 2
week 32 3 4 5 6 7 8 9
week 33 10 11 12 13 14 15 16
week 34 17 18 19 20 21 22 23
week 35 24 25 26 27 28 29 30
week 36 31