Παρασκευή, 02 July 2021 17:49

Ρομπότ στη Θεσσαλονίκη θα τρυγά τα τέλεια σταφύλια για τον αμπελουργό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Θα φανταζόσασταν πριν από λίγα χρόνια ότι στο χωράφι θα μπορούσε να τριγυρνά ένα ρομπότ το οποίο θα καθόριζε την ποιότητα του κρασιού που θα έφτανε στο ποτήρι μας;

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο ονομάζεται BACCHUS και έχει ως στόχο του την ανάπτυξη ενός ρομποτικού συστήματος εξοπλισμένου με τα κατάλληλα αισθητήρια και με νέες μεθόδους ευφυούς ελέγχου, τεχνητής όρασης και μηχανικής μάθησης έτσι ώστε το αυτόνομο δίχειρο ρομπότ να κινείται στον αμπελώνα και είτε να τρυγά επιλεκτικά τα σταφύλια υψηλής ποιότητας είτε να κόβει άρρωστους καρπούς.

Το ρομπότ θα έχει υπερφασματικές κάμερες και θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί κάθε καρπό έτσι ώστε να βοηθά καθοριστικά τον αμπελουργό την περίοδο του τρύγου συλλέγοντας τον καλύτερο καρπό και εξασφαλίζοντας την καλύτερη ποιότητα.

Το ερευνητικό έργο BACCHUS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία Horizon 2020. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σε αυτό συμμετέχουν το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Κτήμα Γεροβασιλείου, τα Πανεπιστήμια University of Lincoln (Ηνωμένο Βασίλειο) και Universita Degli Studi di Torino (Ιταλία), καθώς και οι ιδιωτικές εταιρίες Robotnik Automation (Ισπανία) και Saga Robotics (Νορβηγία).

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα ρομπότ που να μπορεί να βελτιώσει την αγροτική παραγωγή και σε άλλους τομείς», αναφέρει η καθηγήτρια Ρομποτικής του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και συντονίστρια του έργου Ζωή Δουλγέρη και επισημαίνει ότι «η ένταξη των ρομπότ στην αγροτική παραγωγή ωφελεί όχι μόνο την ποιότητα, αλλά βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας των αγροτών και συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαίων αμπελουργών».

Το μέλλον του αμπελώνα ανήκει στους νέους «έξυπνους» βοηθούς των αμπελουργών!

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 July 2021 17:59