Τρίτη, 31 August 2021 09:54

Ρομπότ θα αντικαταστήσουν πολλά επαγγέλματα στο μέλλον – ποια επαγγέλματα θα επιβιώσουν

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μια νέα πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια που θα μοιάζει με σενάριο ταινίας αλλά θα είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Η τεχνολογία καθημερινά εξελίσσεται και οι μηχανές κάνουν πράγματα που στο παρελθόν θεωρούσαμε πως μόνο άνθρωποι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν.

Η έρευνα μας έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και καταλήγει ότι κάποιες δουλειές που κάνει σήμερα ο άνθρωπος θα καλυφθούν από ρομπότ και προγράμματα αυτοματισμού.

Συγκεκριμένα το 2013 μια μελέτη από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με τίτλο «The Future of Employment» εξέτασε 702 κοινά επαγγέλματα και διαπίστωσε ότι ορισμένες θέσεις εργασίας, όπως τηλεπωλητές, φοροτεχνικοί και διαιτητές, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες συμπεριλαμβανομένων των ψυχολόγων, των οδοντιάτρων και των ιατρών.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας είχε δήλωσε ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να καλυφθούν από ρομπότ και είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον τον εργασιακό κόσμο.

Ο Martin Ford, συγγραφέας του «Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future», εξηγεί ότι οι δουλειές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτές που «είναι σε κάποιο επίπεδο ρουτίνας, επαναλαμβανόμενες και προβλέψιμες».

Το τηλεμάρκετινγκ για παράδειγμα έχει 99% πιθανότητα αυτοματοποίησης σύμφωνα με την έκθεση «The Future of Employment» ενώ ο ταμίας επίσης έχει 97% πιθανότητα. Αν προσέξετε πολλά σούπερ μάρκετ έχουν ήδη ταμεία που λειτουργούν αυτόματα αφού μόνοι μας έχουμε τη δυνατότητα να σκανάρουμε να προϊόντα μας.

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Deloitte περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας στον νομικό τομέα έχουν μεγάλες πιθανότητες να αυτοματοποιηθούν τα επόμενα 20 χρόνια ενώ οι μάγειρες γρήγορου φαγητού αντιμετωπίζουν επίσης 81% πιθανότητα να αντικατασταθούν από ρομπότ. Επιπλέον οι οδηγοί ταξί έχουν 89% πιθανότητα να αντικατασταθούν και αυτοί από ρομπότ.

Οι γιατροί είναι από τα επαγγέλματα εκείνα που κινδυνεύουν λιγότερο να αντικατασταθούν από τα ρομπότ στο μέλλον, αλλά και υδραυλικοί, θεραπευτές, επισκευαστές, εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, νοσηλευτές και κληρικοί. Επίσης, οι αισθητικοί και οι κομμωτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν προς το παρόν για το εργασιακό τους μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 August 2021 09:57

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Ημερολόγιο Δράσεων

τον προηγούμενο μήνα Ιούλιος 2022 τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 26 1 2 3
week 27 4 5 6 7 8 9 10
week 28 11 12 13 14 15 16 17
week 29 18 19 20 21 22 23 24
week 30 25 26 27 28 29 30 31