Τρίτη, 09 November 2021 23:00

Ο πλανήτης μας το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Foresight

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η έκθεση του Foresight για την κλιματική αλλαγή δείχνει ένα δυσοίωνο μέλλον με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωπα τα παιδιά μας τα επόμενα χρόνια.

Οι αλλαγές θα είναι σε βάθος περίπου 30 ετών και θα επηρεαστεί έντονα (τουρισμός, υποδομές, πόλεις) από την αύξηση των παγκόσμιων επιπέδων της θάλασσας, τα οποία αυξάνονται με μέσο ρυθμό 3,4 χιλιοστών τον χρόνο.

Ήδη σε διάφορα μέρη της Ευρώπης παρατηρείται πίεση στο ύψος της στάθμης φραγμάτων, και αυτό αναμένεται να αυξηθεί, με αποτέλεσμα όχι μόνο συγκρούσεις μεταξύ των πληθυσμών, αλλά και επικείμενα φαινόμενα μετανάστευσης.

Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει πιο άμεσα την Ε.Ε., καθώς θα επιφέρει έλλειψη σε προϊόντα και αύξηση στις τιμές ορισμένων προϊόντων, εν τω μεταξύ αύξηση προϊόντων ήδη διαπιστώνουμε, αλλά έτσι όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί με πάνω από  το 40% των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. είναι εκτεθειμένα σε συνθήκες ξηρασίας έως το 2050!

Υπολογίζεται ότι το κόστος της λειψυδρίας στην ευρωπαϊκή οικονομία θα φθάσει τα 65 δισ. έως το 2100 ετησίως, οπότε τα σενάρια ότι σε λίγα χρόνια το ακριβότερο αγαθό θα είναι το νερό φαίνεται να επιβεβαιώνεται, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για κάθε είδος φυσικούς πόρους έχει αυξηθεί δέκα φορές κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά έως το 2030, σε σύγκριση με το 2010.

Μία ακόμα κατάσταση συναγερμού είναι η μείωση της βιοποικιλότητας και η αλλαγή στον κύκλο του αζώτου, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως χωρίς το άζωτο δεν υπάρχει ζωή, ενώ τα έντομα και η δράση τους, όπως π.χ. ο ρόλος των μελισσών και η επικονίαση, θα πάψει να υφίσταται με τον τρόπο που γνωρίζουμε έως σήμερα, με ολέθριες συνέπειες.

Η επίπτωση στην υγεία μας είναι αυτονόητη, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η οικονομική συνέπεια των κρίσεων αυτών, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 15 τρισ. έχουν κοστίσει από το 1997 έως σήμερα οι επιπτώσεις από τη χρήση ή την αχρηστία της γης παγκοσμίως.

Αν πιστεύετε ότι αυτό που ζούμε στην Covid εποχή πρόκειται να τελειώσει, εδώ να σας πούμε πως οι μελλοντικές πανδημίες και άλλες ασθένειες είναι όλο και πιο πιθανές, ενώ θα έχουμε και γεωγραφική μετατόπιση ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία βορειότερα.

Ο αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών στον κόσμο αναμένεται να εκτιναχθεί –όλες οι συσκευές θα είναι συνδεδεμένες παντού–, η καθολική άρα συνδεσιμότητα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες δημιουργίας προϊόντων, υπηρεσιών, επιχειρηματικών και βιομηχανικών μοντέλων εξέλιξης, καθημερινότητας και ζωής και φυσικά με αυτό τον τρόπο αλλάζει και ο τρόπος απασχολησιμότητας.

Η λέξη του μέλλοντος, το Metaverse, η ψηφιοποιημένη παράλληλη ζωή, δημιουργεί αδιανόητες σήμερα προεκτάσεις και όπως σας έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα μας τα επεισόδια του Black Mirror έρχονται να επαληθευτούν ένα ένα, αφού τα avatar μας θα φαίνεται πως θα κυκλοφορούν και θα ζουν εκεί έξω τη ζωή που δεν ζήσαμε!

Όσον αφορά το πολίτευμα και τις αξίες το 2020 ήταν η 15η συνεχής χρονιά που καταγράφηκε υποχώρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε παγκόσμιο επίπεδο και  αν συνεχιστεί η τάση αυτή και τα επόμενα χρόνια θα επηρεάσει όχι μόνο τις αναδυόμενες δημοκρατίες, αλλά και εκείνες που έχουν σταθερότερα θεμέλια.

Και αν ήδη σήμερα και την ώρα που μιλάμε νιώθετε πως δεν ξέρετε ποιο μέσο να εμπιστευτείτε για την ενημέρωσή σας, αφού η ενημέρωση συχνά δείχνει να είναι κατευθυνόμενη, νέα υβριδικά όπλα και μέθοδοι επηρεασμού, όπως η παραπληροφόρηση, η παραπλανητική πληροφόρηση θα ενισχυθούν.

Τα δυσοίωνα νέα συνεχίζονται, καθώς έως το 2050 ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί 16% στην Ε.Ε. και 17% στην Κίνα, ενώ θα παρουσιάσει αύξηση στη β. Αμερική και την Ινδία.

Ο μέσος όρος ηλικίας στην Ε.Ε. από 44 έτη το 2020 θα ανέβει στα 48,2 το 2050, ενώ θα έχουμε ραγδαία αύξηση των εξαρτώμενων ατόμων – νέων και ηλικιωμένων. Αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, τότε το 2050 θα αντιστοιχούν 135 εξαρτώμενα άτομα χωρίς απασχόληση για κάθε 100 εργαζόμενους!

Το 2050 η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία, ενώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση του συνολικού δείκτη παραγωγικότητας στην Ε.Ε.  λόγω των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού της, ενώ η Κίνα θα αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2029 και η Ινδία θα ξεπεράσει την Ε.Ε. σε οικονομική ισχύ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η υγεία πλέον πηγαίνει χέρι χέρι με τη φυσική κατάσταση και συνδυαστικά με την τεχνολογική εξέλιξη. Η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για τον κλάδο της υγείας παράλληλα με τη δημιουργία ενός ασφαλούς πανευρωπαϊκού health data cloud – η είδηση μου θύμισε και άλλο Black Mirror επεισόδιο «San Junipero», σεζόν 3.

Έως το 2050 η Ε.Ε. πρέπει να έχει καταστεί μία πράσινη Ήπειρος με ραγδαία μείωση ρύπων, αλλά και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από το 60% σήμερα στο 15% έως το 2050! Κάτι τέτοιο συνεπάγεται την αναγκαία πρόοδο της κυκλικής οικονομίας και την ενίσχυση της ενεργειακής ένωσης, ενώ αν η εξέλιξη είχε όνομα, θα λεγόταν τεχνητή νοημοσύνη!

Χρηματοπιστωτικό σύστημα, ψηφιακά νομίσματα, επένδυση στο Διάστημα, άμυνα και η διάρθρωση του νέου διεθνούς συστήματος συμμαχιών είναι θέματα επίσης αιχμής και, διαβάζοντας προσεκτικά όλα τα παραπάνω, βλέπουμε ότι η νέα πραγματικότητα δεν θα έχει καμιά σχέση με τα παλιά.

miniature businessman map europe

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 November 2021 23:08