Πέμπτη, 30 December 2021 14:38

Γέφυρα ζωής από τον Αρκτούρο για χτυπημένο μικρό ζαρκάδι - οδηγίες περίθαλψης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα νέα μάς έρχονται από την Καστοριά όπου, για τον τραυματισμό ενός μικρού ελαφιού, στήθηκε επιχείρηση διάσωσής του κοντά στην Κορομηλιά Καστοριάς, από όπου, χθες Τρίτη, ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) του Αρκτούρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρκτούρου, η Ελένη, όπως ονομάστηκε, χτύπησε στο κεφάλι χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν το τραύμα οφείλεται σε πρόσκρουση με αυτοκίνητο ή με το προστατευτικό διάζωμα στην προσπάθειά της να αποφύγει το όχημα.

Η ΟΑΕ, μαζί με τη Δασική Υπηρεσία, μετέβησαν στο σημείο και περισυνέλλεξαν το ζαρκαδάκι, το οποίο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο κτηνιατρείο του Αρκτούρου όπου και θα παραμείνει μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του.

Όπως αναφέρει ο Αρκτούρος, οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές (μπορεί και σηκώνεται, δεν δείχνει σημάδια στρες και δεν έχει αιμορραγία) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 30ό περιστατικό με θύμα οπληφόρο ζώο που διαχειρίζεται η ΟΑΕ του Αρκτούρου μέσα στο 2021.

gianluca tristo TQsCrxDyBQ0 unsplashΜε αφορμή περιστατικά που σχετίζονται με νεογέννητα ζαρκάδια και ελάφια, η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», σε ανάρτησή της στο Facebook, αναφέρει τα εξής:

«Κάθε χρόνο πολλά μωρά ζαρκάδια ή ελάφια απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον από ανθρώπους που έχουν καλή πρόθεση, αλλά δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Τα περισσότερα μωρά ζαρκάδια- ελάφια που συναντάμε μόνα τους στο δάσος δεν χρειάζονται βοήθεια. Η μαμά τους παραμένει μακριά για να μην προσελκύει πιθανούς θηρευτές και τα πλησιάζει μόνο 1-2 φορές το 24ωρο. Το να τα συναντήσουμε μόνα τους στο δάσος είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό!

»Ένα μωρό ζαρκάδι ή ελάφι δεν χρειάζεται βοήθεια όταν:

 • Ξαπλώνει κουλουριασμένο με το κεφάλι πάνω ή κάτω ή μπρούμυτα και δεν δείχνει σημάδια στρες.
 • Στέκεται ήσυχο και ακίνητο σε κάποιο σημείο προσπαθώντας να μη γίνει αντιληπτό.
 • Βρίσκεται μόνο του και δεν είναι η μαμά του κάπου κοντά.
 • Στις παραπάνω περιπτώσεις, φροντίζουμε να απομακρύνουμε μικρά παιδιά ή κατοικίδια και φεύγουμε από κοντά του. Είμαστε σε θέση να υποδείξουμε το σημείο σε κάποιον αν χρειαστεί και μπορούμε να ελέγξουμε ξανά μετά από 24 ώρες.

»Ένα μωρό ζαρκάδι ή ελάφι χρειάζεται βοήθεια όταν:

 • Ξαπλώνει σε πλάγια θέση, με τα πόδια τεντωμένα ή/και το κεφάλι κάτω. Μπορεί επίσης να παρουσιάζει ακανόνιστη αναπνοή.
 • Κλαίει συνεχόμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Παρουσιάζει ελαφρώς ή πολύ κυρτωμένες τις άκρες των αυτιών του (σημάδι αφυδάτωσης).
 • Έχει εμφανείς τραυματισμούς – πληγές ή κουτσαίνει.
 • Μύγες πετάνε επίμονα πάνω του.
 • Είναι κρύο ή υγρό.
 • Βρίσκεται σε επικίνδυνη τοποθεσία (κοντά σε μαντρί με σκυλιά, δίπλα σε πολυσύχναστο δρόμο).

»Στις παραπάνω περιπτώσεις, το ζώο χρειάζεται τη βοήθειά μας. Προτού το μετακινήσουμε, ερχόμαστε σε επαφή με τη Δασική Υπηρεσία της περιοχής μας ή με τον Αρκτούρο στα τηλέφωνα: 2386041500 και 6947291644».

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 December 2021 15:57