Δευτέρα, 16 January 2023 11:00

Έσπασαν τα ρεκόρ οι θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου στη χώρα μας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ενώ σημάδια της κλιματικής αλλαγής παρατηρούμε πλέον καθημερινά στο περιβάλλον, τα νέα αυτή τη φορά μας έρχονται από την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της Ε.Ε., από την οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα νέα στοιχεία όπου προκύπτει ότι το 2022 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά από όταν άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ήταν το θερμότερο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας εντοπίζονται στα τέλη του καλοκαιριού, στον Οκτώβριο αλλά και στον Δεκέμβριο.

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έσπασαν τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας το 2022, καθώς η ήπειρος βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι της.

Από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες, τα στοιχεία των οποίων ανέλυσε η βρετανική εφημερίδα Guardian, 12 εξ αυτών γνώρισαν την υψηλότερη θερμοκρασία τους για τουλάχιστον έναν μήνα το 2022. Σε κάθε περίπτωση, οι αποκλίσεις ήταν πάνω από 1,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί μεταξύ 1991 και 2020.

Αλλά οι θερμοκρασίες δεν παρουσίασαν αύξηση σε ολόκληρο τον πλανήτη μας.

Το φαινόμενο La Nina προκάλεσε χαμηλότερες θερμοκρασίες στον Ειρηνικό, γεγονός που σημαίνει ότι Αυστραλία και Νότια Αμερική τείνουν να είναι ψυχρότερες από ό,τι ο μέσος όρος τo 2022 αλλά, όπως κι εμείς το βιώσαμε, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες στο βόρειο ημισφαίριο, ειδικά στην Αρκτική και στην Ευρώπη, αφού αυξάνονται με διπλάσια ταχύτητα στην Ευρώπη και τετραπλάσια στην Αρκτική.

Αν και το 2022 ήταν κάπως ψυχρότερο από το 2021, ήταν μία ακόμα ζεστή χρονιά, γεγονός που σημαίνει πως από το 2015 έως το 2022 βιώνουμε τις οκτώ ζεστότερες που έχουν καταγραφεί.

Από το 2015 βλέπουμε θερμοκρασίες από 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, μόνο μία χρονιά μεταξύ 1940 και 2014 έφτασε σε αυτά τα επίπεδα. «Είμαστε πολύ κοντά στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού», προειδοποιεί η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus.

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και μένει να δούμε πώς θα κυλήσει το 2023 με την ελπίδα οι ειδήσεις να είναι πιο ευοίωνες…

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 January 2023 11:50