Τετάρτη, 22 March 2023 16:09

Κλιματική αλλαγή: Ο πάγος της Αρκτικής έχει μειωθεί στο μισό από το 2007

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Καθώς όλοι μιλάνε για την κλιματική αλλαγή, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής.

Οι μεγαλύτερες περιβαντολλογικές οργανώσεις της χώρας μιλούν για τους πληθυσμούς του Τουβαλού, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να «βυθίζεται», αλλά και της Σενεγάλης, όπου μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις είναι πλέον κάτω από το νερό… αλλά αλήθεια, από πού ήρθε όλο αυτό το νερό;

Τα νέα έφτασαν από το περιοδικό «Nature».

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε αναφέρεται ότι ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής μειώθηκε στο μισό την περίοδο 2005-2007 χωρίς να έχει ανακτηθεί, γεγονός που αποτυπώνει τις μακροχρόνιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Χιρόσι Σουμάτα από το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο, έδειξε πως σημειώθηκε μια ευδιάκριτη αλλαγή στον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής, που χαρακτηρίζεται από μείωση κατά περισσότερο από 50% του παχέος πάγου (παχύτερου από 4 μέτρα) και αύξηση του λεπτότερου ομοιόμορφου πάγου.

Αυτή η μετατόπιση συνέβη την περίοδο 2005-2007, ενώ ο μέσος χρόνος παραμονής πάγου στη θάλασσα μειώθηκε από 4,3 χρόνια σε 2,7!

Η Αρκτική έχει αλλάξει και αυτή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αντανακλώντας τις περιβαλλοντικές αλλαγές, ενώ τα ευρήματα δείχνουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας.

Αν αναρωτιέσαι ακόμη τι συνέβη, σκέψου απλώς την άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια.

Και οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν...

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 April 2023 10:34