Πέμπτη, 14 July 2022 15:49

Πού θα αναπνεύσουμε τον πιο καθαρό αέρα στην Ευρώπη; Τι συμβαίνει με τον αέρα στην πρωτεύουσα της χώρας μας;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) έρχονται να μας δείξουν τις καθαρότερες πόλεις της Ευρώπης όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση με βάση τις μετρήσεις των δύο τελευταίων ετών.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 344 ευρωπαϊκές πόλεις και η διαλογή γίνεται από τα στοιχεία τα οποία λαμβάνει από τους σταθμούς μέτρησης που έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη, και διαβιβάζονται μέσω των υπουργείων Περιβάλλοντος.

Για τη χώρα μας παραδόξως στοιχεία έχουμε μόνο για την πόλη της Αθήνας, καθώς για τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις ο οργανισμός «δεν διαθέτει στοιχεία».

Οι καθαρότερες πόλεις όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση με βάση τις μετρήσεις των δύο τελευταίων ετών (2020-2021) είναι η Ούμεα στη Σουηδία και οι πόλεις Φάρο και Φουνσάλ στην Πορτογαλία.

Η Αθήνα βρίσκεται στην 277η θέση ανάμεσα σε 344 πόλεις για την ποιότητα του αέρα της.

Εδώ ας μην ξεχνάμε πως πριν από περίπου έναν χρόνο (Απρίλιος του 2021) η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωδικαστήριο γιατί απέτυχε να περιορίσει τις υπερβάσεις των τιμών των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην πόλη από το 2005 και μετά, με την εξαίρεση ενός έτους. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM 2,5 είναι ο πλέον φονικός ρύπος, καθώς έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλούν βλάβες.

Όσον αφορά τις πιο μολυσμένες πόλεις στην Ευρώπη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τις θέσεις καταλαμβάνουν το Νόβι Σαζ στην Πολωνία και η Κρεμόνα και η Πάδοβα στην Ιταλία.

Ο ΠΟΥ αναθεώρησε πέρυσι τις κατευθυντήριες γραμμές του για την ποιότητα του αέρα, καθιστώντας τες πιο αυστηρές, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις χώρες να αξιολογήσουν καλύτερα την υγιεινή του αέρα τους, αλλά αυτό που πραγματικά μας έκανε εντύπωση –ενώ ίσως δεν θα έπρεπε– είναι ότι oι χώρες με υψηλότερα εισοδήματα έχουν χαμηλότερη σωματιδιακή ρύπανση.

europe 2h