Τρίτη, 06 September 2022 11:37

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο ζεστό στην ιστορία της Αγγλίας με ρεκόρ ζέστης και ξηρασίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Καθώς καθημερινά ξεφυτρώνουν πολλά προβλήματα τα οποία δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν, στα σημερινά νέα έχουμε το ρεκόρ ζέστης στην Αγγλία για το φετινό καλοκαίρι, ζέστη με καταστάσεις που όμοιές τους δεν έχουν ζήσει στο παρελθόν οι Άγγλοι.

Η κλιματική αλλαγή, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί πλέον γεγονός και τα ασυνήθιστα φαινόμενα γίνονται καθημερινότητα.

Οι ξεραμένες πρασιές, τα ποτάμια που στέρεψαν και η απαγόρευση ποτίσματος με λάστιχο ήταν κάποια από τα γεγονότα που έκαναν τους Βρετανούς να βιώσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Τους τρεις μήνες του καλοκαιριού στην Αγγλία, η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους 17,1°C κατά μέσο όρο, «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2018 σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office).

Σε ορισμένες περιοχές οι βροχοπτώσεις ήταν κατά 50% λιγότερες, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας. Η ανατολική και βορειοανατολική Αγγλία υπέφεραν ιδιαίτερα από τη ζέστη, ενώ τον Ιούλιο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 °C για πρώτη φορά στα χρονικά.

Οι βροχές επέστρεψαν τον Αύγουστο όμως «δεν αρκούν για να πλησιάσουμε στα συνήθη επίπεδα αυτής της εποχής του έτους» ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

Από την αρχή του έτους έχουν πέσει 538 χιλιοστά βροχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σημαίνει ότι το 2022 είναι η πιο άνυδρη χρονιά μετά την ιστορική ανομβρία του 1976.

Στις 20 Ιουλίου στο Κόνινγκσμπι της βορειοανατολικής Αγγλίας ο υδράργυρος άγγιξε τους 40,3°C, δηλαδή 1,6 °C πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2019.

Κι ενώ σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα, αξίζει να σημειωθεί πως για πέμπτη συνεχή χρονιά μειωμένες βροχοπτώσεις προβλέπονται για το Κέρας της Αφρικής, με την Παγκόσμια Τράπεζα να έχει ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι σχεδόν 66,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής θα αντιμετώπιζαν επισιτιστικό στρες ή επισιτιστική κρίση, έκτακτη ανάγκη ή λιμό έως τον Ιούλιο. Η Κίνα πάλι είναι στο έλεος της χειρότερης καταγεγραμμένης ξηρασίας: Σχεδόν 400 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τον ποταμό Γιανγκτσέ που αρχίζει να στερεύει.

england2

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 September 2022 11:52