Τρίτη, 28 September 2021 11:20

Επιτρέπονται με νόμο τα κατοικίδια σε όλες τις πολυκατοικίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η νομοθεσία άλλαξε, με σκοπό την ευζωία των κατοικιδίων αλλά και την εξάλειψη των απαρχαιωμένων αντιλήψεων στη χώρα μας με εικόνες και βασανισμούς ζώων, εικόνες και συμπεριφορές που για κάποιους φάνταζαν φυσιολογικές.

Ο νέος νόμος 4830/2021 αφήνει ελευθερία στο πόσα κατοικίδια μπορεί να έχει κάποιος στο διαμέρισμά του σε πολυκατοικία ή σε αυλή. Συγκεκριμένα, δεν προβλέπει μέγιστο αριθμό κατοικιδίων που μπορούν να διαμένουν σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία, αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες από τους ιδιοκτήτες των ζώων.

Ωστόσο ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να περιορίσει τον μέγιστο αριθμό των ζώων που επιτρέπονται μέχρι τα τρία ζώα ανά διαμέρισμα.gates skulos

Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωριστεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Προσοχή, καθώς τα ζωάκια θα πρέπει να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη ή τον ανάδοχό του ή σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ενδεικτικά στην πυλωτή ή στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο,  εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας και φυσικά δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

Εάν έχετε γατάκια ή σκυλάκια, θα πρέπει να έχουν σημανθεί, καταγραφεί και να διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου.

Τέλος και σημαντικότερο, δεν μπορεί κανείς να σας απαγορεύσει  να έχετε ζωάκι στο διαμέρισμά σας ούτε να σας απαγορεύσει να έχετε κατοικίδιο στο σπίτι σας. Πλέον οπουδήποτε κι αν μένετε, έχετε τη δυνατότητα να ανοίξετε την αγκαλιά σας και να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 September 2021 11:26