Δευτέρα, 18 October 2021 14:02

Σε 90 λεπτά το ταξίδι από Λονδίνο σε Νέα Υόρκη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η χαρά όσων φοβούνται τα αεροπλάνα είναι η σημερινή μας είδηση, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα υπερηχητικά ταξίδια  και πολλά υπερηχητικά αεροπλάνα βρίσκονται υπό ανάπτυξη, με αποτέλεσμα πτήσεις που διαρκούσαν αρκετές ώρες να γίνονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το CNN Business, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο να διαρκεί μόλις 90 λεπτά έναντι περίπου τριών ωρών για το Concorde και μεταξύ έξι έως επτά ωρών για ένα κανονικό επιβατικό αεροσκάφος.

Ο Hermeus, μια νεοσύστατη εταιρία με έδρα την Ατλάντα, της οποίας ο στόχος είναι η ανάπτυξη υπερηχητικών αεροσκαφών, δοκιμάζει έναν νέο τύπο κινητήρα που λέει ότι θα είναι τελικά ικανός να φτάσει τα 5 Mach (πάνω από 3.000 μίλια/ώρα).

Ο κινητήρας έχει σχεδιαστεί για ένα μικρό μη επανδρωμένο υπερηχητικό αεροσκάφος που η Hermeus δημιουργεί αυτή τη στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αλλά σε κλίμακα μεγαλύτερου μεγέθους, θα μπορεί να τροφοδοτήσει ένα επιβατικό αεροπλάνο.

Η Hermeus ελπίζει να το φέρει στον αέρα για την πρώτη δοκιμαστική πτήση πριν από τη λήξη της δεκαετίας, το 2029 – αλλά επειδή η τεχνολογία του πρέπει να κατασκευαστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από την αρχή, ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ως μέγεθος είναι πολύ μικρότερο από τα σημερινά αεροσκάφη, ακόμα και από το Concorde, το οποίο είχε χωρητικότητα περίπου 100 επιβατών.

Η εμβέλεια του αεροπλάνου θα είναι περίπου 4.000 ναυτικά μίλια, αρκετά για υπερατλαντικά δρομολόγια όπως Νέα Υόρκη προς Παρίσι, αλλά όχι για τα δρομολόγια όπως Λος Άντζελες προς Τόκιο, τα οποία θα απαιτούσαν ενδιάμεση στάση.

Οι διαδρομές πάνω από τη στεριά, όπως Νέα Υόρκη προς Λος Άντζελες, αποκλείονται λόγω κανονισμών για τον θόρυβο: το σπάσιμο του φράγματος του ήχου συνοδεύεται από μια δυνατή έκρηξη, η οποία συνήθως πρέπει να συμβαίνει πάνω από το νερό.

Guy on the Plane