Παρασκευή, 22 October 2021 13:52

Οι γόπες ανακυκλώνονται, ενώ άνοιξε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο gopa-free ξενοδοχείο της χώρας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Για όλους τους καπνιστές που πέταξαν έστω και μία φορά κάτω τη γόπα του τσιγάρου τους, να πούμε ξανά πως τριάντα δισεκατομμύρια υπολογίζονται ετησίως τα αποτσίγαρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς, και πως κάθε αποτσίγαρο που δεν ανακυκλώνεται μπορεί να μολύνει 7 λίτρα νερού.

Εάν δεν το γνωρίζετε, στα τέλη του 2019 η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Cigaret Cycle τοποθέτησε 300 κάδους σε όλη τη χώρα και ο αριθμός τους θα αυξηθεί τουλάχιστον σε 500 μέχρι το τέλος του έτους, με τους 30 να έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική Μακεδονία.

Τgopa free projectην αρχή έκανε το Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη και έγινε το πρώτο ξενοδοχείο της χώρας που διαθέτει τον ειδικό κάδο του προγράμματος «gopafree».

Στόχος να ακολουθήσουν και άλλα ξενοδοχεία, ενώ εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το κάθε αποτσίγαρο διαχωρίζεται από το χαρτί και τον καπνό και γίνεται λίπασμα για την ανθοκομία.

Το φίλτρο περιέχει μικροπλαστικό, και στη νότια Γαλλία κατασκευάζονται παγκάκια με αυτό το υλικό, καθώς και πλαστικές παλέτες.

Η συλλογή του γίνεται σε ειδικούς μεγάλους σάκους και μεταφέρεται για αποθήκευση σε ειδική εγκατάσταση στην Αθήνα. Οι ποσότητες που συλλέγονται δεν είναι οι ίδιες στους δήμους αλλά ανάλογες με την πληθυσμιακή κατάσταση και τον τουριστικό προορισμό.

Οι πολίτες σε ποσοστό άνω του 84% θα υποστήριζαν δράσεις ανακύκλωσης αποτσίγαρων στην περιοχή τους από την τοπική αυτοδιοίκηση και θα συμμετείχαν και οι ίδιοι. Ευαισθητοποιηθείτε λοιπόν, γιατί η διάσωση του πλανήτη είναι υπόθεση όλων μας!