Τετάρτη, 29 December 2021 08:21

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έκανε τη Θεσσαλονίκη, Πεκίνο!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ρυποι ΑρναούτογλουΑν περάσατε τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη ή βρίσκεστε τώρα εκεί, ίσως παρατηρήσατε κάτι περίεργο να πλανάται στον αέρα της πόλης καθώς η συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι δεκατρείς φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια τιμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με ανάρτηση του γνωστού μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου.

«Η ποιότητα του αέρα επηρεάζει ακόμη και τους υγιείς ανθρώπους, ενώ οι ευαίσθητες ομάδες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας» υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος που δημοσιεύει σχετική εικόνα από σταθμό μέτρησης του ΑΠΘ. Εδώ ερχόμαστε να αναρωτηθούμε μήπως οι υποχρεωτικές μάσκες για την πανδημία μάς προστατεύουν και από τον αέρα… όπως συνήθιζαν να φορούν οι πολίτες στο Πεκίνο και πριν από την πανδημία.

Το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι, κατά τις ημέρες των αργιών, οι Θεσσαλονικείς παρέμειναν πολλές ώρες στα σπίτια τους θέτοντας σε λειτουργία για μεγάλα διαστήματα τα συστήματα θέρμανσης, μεταξύ των οποίων και τα τζάκια, τα οποία ενοχοποιούνται για την εκπομπή επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Η περιοχή Επταπυργίου είναι η πλέον επιβαρυμένη όσον αφορά τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ακολουθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το Πανόραμα.

Σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις παρουσιάζει και η περιοχή της Σίνδου καθώς, την περίοδο των αργιών, μειώνονται οι ρύποι λόγω της μη λειτουργίας των βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή.

markus spiske 5WFSP0 NKHk unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 December 2021 08:35