Τετάρτη, 12 April 2023 15:09

Πόσα γνωρίζεις για τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας στην Π.Ε. Δράμας υπάρχει μια ξεχωριστή γιορτή.

Πρόκειται για τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, μια γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων που ξεκίνησε το 1999 και συνεχίζεται ως σήμερα.

Η ετήσια κεντρική εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο χωρίς διάκριση, ενώ έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους.

Το 2013 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι χαρακτηρίστηκε από την οργάνωση www.seedsavers.net από την Αυστραλία ως «η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως».

Για το 2023 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει θέμα την Αγκαλιά, ενώ σημαντικό είναι να γνωρίζεις πως ξεκίνησε χωρίς χρήματα, με κοινό τραπέζι, δωρεάν πρόσφορα σπόρων, μουσική και χορό.

Η εθελοντική εργασία των ανθρώπων του Πελίτι και η προσφορά τροφίμων των συνεργαζόμενων καλλιεργητών τούς βοηθούν να μπορούν να προσφέρουν φαγητό, μουσική, σπόρους, χαρά.

Αν σκέφτεσαι να κάνεις κάτι διαφορετικό στις 22 Απριλίου, αν ο δρόμος σου σε οδηγήσει στο Μεσοχώρι στη Δράμα, θα ζήσεις κάτι τόσο ξεχωριστό, θα λάβεις δωρεάν σπόρους για να φυτέψεις, θα γνωρίσεις ανθρώπους από διάφορα σημεία του κόσμου, ενώ  θα μπορέσεις να επισκεφτείς και τις εκθέσεις φωτογραφίας αλλά και τη λαογραφική έκθεση.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος θα εκθέσουμε τα αντικείμενα της λαογραφικής συλλογής. Εργαλεία, σκεύη κ.ά. μιας άλλης εποχής που ανέθρεψαν γενιές και γενιές και σήμερα είναι παροπλισμένα θα ζωντανέψουν ξανά μέσα από την έκθεση.

Αν θες να πάρεις μέρος σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη αγάπη, η Γιορτή του Πελίτι σε περιμένει!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 May 2023 16:08