Τετάρτη, 23 August 2023 13:59

Για πέμπτη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, εξαπλώνεται η νέα πυρκαγιά στην Πάρνηθα, τυλιγμένη στους καπνούς η Ακρόπολη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σήμερα είναι Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 και είναι αδύνατον να καταγράψουμε με ακρίβεια όλα τα μέτωπα και την τιτάνια προσπάθεια από πυροσβέστες και κατοίκους «να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται» σε μια χώρα που μοιάζει να είναι σε πόλεμο εν καιρώ ειρήνης...

Για πέμπτη μέρα συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς κατά μήκος όλων των χωριών δυτικά του νομού, ενώ όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα δυτικά, δηλαδή προς τον νομό Ροδόπης, όπου κατευθύνεται το μεγάλο μέτωπο, εκείνο που ξεκίνησε από τα ανατολικά.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, μιλώντας στο Mega για την πορεία του πύρινου μετώπου, ανέφερε: «Η φωτιά πηγαίνει προς τη Μαρώνεια. Περνάει στον νομό Ροδόπης. Ο κίνδυνος παραμένει στο χωριό Κίρκη».

Η πόλη έχει καλυφθεί από στάχτη, νεκροί άνθρωποι –ανάμεσά τους και μικρά παιδιά– στο δάσος της Δαδιάς, απάνθρωπες συμπεριφορές κατοίκων που αυτοδικούν και τρεις συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. για ένα αδιανόητο βίντεο στο οποίο καταγράφεται ένας πολίτης να φυλακίζει 13 πρόσφυγες στο φορτηγό του και να καλεί σε πογκρόμ στον Έβρο. Το απόγευμα της Τρίτης κάτοικος της περιοχής δημοσίευσε live βίντεο, καλώντας και άλλους να οργανωθούν και να ακολουθήσουν αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές, επειδή, όπως είπε, «οι πρόσφυγες θα μας κάψουν».

Πάντα θα φταίνε οι άλλοι για ό,τι κακό μας συμβαίνει;

Στο σήμερα:

Διακόσιες και πλέον νέες πυρκαγιές αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από τρεις ημέρες. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας, αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα. Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο στάλθηκαν από τη Σουηδία και δύο από τη Γερμανία, καθώς και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζονται ενεργά μέτωπα στις περιοχές Πετρωτά, Πέραμα και Μεσημβρία, όπως και στο δάσος της Δαδιάς, στις περιοχές Νίψα και Αισύμη. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, τις οποίες συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 10 οχήματα από τη Ρουμανία. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο στάλθηκαν από την Κύπρο, καθώς και 8 ελικόπτερα, με το ένα από αυτά για τον συντονισμό τους.

Στη Χρυσούπολη Καβάλας η γενικότερη εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη και οι ισχυρές δυνάμεις που έχουν διατεθεί αντιμετωπίζουν δύο μέτωπα, το ένα πλησίον του οικισμού Αβραμυλιά και το δεύτερο στην περιοχή Διαλεκτό. Από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη, το ένα από την Κροατία.

Επίσης, αντιμετωπίζονται πυρκαγιές στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, στην Υλίκη Βοιωτίας, στο Κρυονέρι Ναυπακτίας, στον Πρόδρομο Βοιωτίας και στον Ταρσό Λειβαδιάς.

Στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ροδόπης, καθώς και στο Μοσχοπόδι Θήβας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής ενεργές καύσεις.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας.

Αν αναρωτιέσαι τι έχει γίνει τις τελευταίες τρεις ημέρες:

Από τις πυρκαγιές έχουν καεί 400.000 στρέμματα στην ελληνική επικράτεια, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βάσει της προκαταρκτικής εκτίμησης του Meteo, έχουν καεί περίπου 380.000 στρέμματα στον Έβρο, σχεδόν 30.000 στρέμματα στη Ροδόπη, περίπου 12.000 στρέμματα στη Βοιωτία, σχεδόν 8.000 στρέμματα στην Κύθνο και περί τα 5.000 στρέμματα στα Ψαχνά.

Κανείς δεν μιλάει για τα ανυπεράσπιστα ζώα που κάηκαν...

Το Meteo επισημαίνει ότι τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν αρχική εκτίμηση και θα αναθεωρηθούν με την οριοθέτηση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα υψηλότερης ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων.

Μετράμε νεκρούς –μέσα στους οποίους και ανυπεράσπιστα παιδιά– σε μια χώρα που έχει καλυφθεί από καπνούς για να καλύψει την ντροπή της...