Πέμπτη, 24 August 2023 14:05

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια από τις πυρκαγιές αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ολόκληρη η Ελλάδα καλύπτεται από πυκνούς καπνούς μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, που κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Σύμφωνα με τη Voria.gr, ένα τοξικό κοκτέιλ ρύπων απειλεί την υγεία των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής που έχει πληγεί από τα πύρινα μέτωπα, τα οποία είναι ενεργά εδώ και πέντε μέρες.

Οι πυκνοί καπνοί από τις πυρκαγιές που ταξίδεψαν χιλιόμετρα, φτάνοντας μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, αποτελούν κίνδυνο ιδιαίτερα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τους ειδικούς να συνιστούν στους πολίτες να πάρουν μέτρα, ώστε να αποφύγουν τις βραχυχρόνιες αλλά και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από την έκθεση στους ρύπους.

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες εκπομπές αέριων ρύπων, οξειδίου του αζώτου, του άνθρακα και του θείου, και εισπνεύσιμων μικροσωματιδίων. Θειούχες και αζωτούχες ενώσεις δυσκολεύουν τους ασθματικούς, όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στα μικροσωματίδια, που δεν αντιλαμβάνεσαι ότι εισπνέεις. Όσοι έχουν άμεση επαφή με την πυρκαγιά, όπως οι πυροσβέστες, εκτίθενται, φυσικά, περισσότερο. Όσοι βρίσκονται μακρύτερα από αυτήν αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα. Οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις της εισπνοής των ρύπων αφορούν κυρίως ευπαθείς ομάδες, δηλαδή παιδιά ή ηλικιωμένους και καρδιαγγειακούς και αναπνευστικούς ασθενείς. Σε περίπου δύο μέρες αρχίζουν να αυξάνονται οι επισκέψεις στα Επείγοντα των νοσοκομείων και οι νοσηλείες, με καρδιαγγειακές ανεπάρκειες, αρρυθμίες, στεφανιαία επεισόδια και (λιγότερο) εγκεφαλικά. Μακροπρόθεσμα έχουμε στεφανιαία νόσο, αγγειακά προβλήματα και καρκίνους», ανέφερε στη Voria.gr ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου Διαμαντής Χλωρός.

Προληπτικά μέτρα

Τα πιθανά συμπτώματα είναι δύσπνοια, αρρυθμία, δηλαδή ακανόνιστοι χτύποι της καρδιάς, και πόνος στο στήθος. Εάν κάποιος εμφανίσει μερικά από αυτά, πρέπει να επισκεφθεί γιατρό ή νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Χλωρός, θα πρέπει οι πολίτες να πάρουν προληπτικά μέτρα. «Όσοι είναι ευπαθείς πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους για να μην αναπνέουν αυτό το μείγμα. Να κλείσουν τα παράθυρα και να ανοίξουν τα κλιματιστικά. Αυτοί που είναι υγιείς και εργάζονται πρέπει να φορούν μάσκα, όχι τη χειρουργική, αλλά τη Ν95, που προφυλάσσει κατά 95% από τους ρύπους, την οποία χρησιμοποιούσαμε και στην πανδημία. Επίσης, οι αθλητές και οι για λόγους υγείας και ψυχαγωγίας ασκούμενοι καλό είναι να μην ασκηθούν για λίγες μέρες, μέχρι να αραιώσει η ρύπανση, ώστε να μην εισπνεύσουν σε ποσότητα το μείγμα».

Όπως ο ίδιος τόνισε, η Πολιτεία οφείλει να καθοδηγήσει τους πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τους κινδύνους, όπως παλαιότερα γινόταν με την ημερήσια ενημέρωση για τους ρύπους αλλά και τη γύρη. «Τα ΜΜΕ πρέπει να ενημερώνουν τον κόσμο. Επιπλέον, κάθε δήμος έχει σταθμούς μέτρησης, επομένως πρέπει να ανακοινώνει πότε τα επίπεδα ρύπανσης είναι επικίνδυνα. Αυτοί που έχουν στοιχεία στα χέρια τους πρέπει να τα κοινοποιούν», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν, ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί και πολλά ζώα του δάσους βρήκαν τραγικό θάνατο. Τώρα είναι η σειρά μας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της τεράστιας καταστροφής…

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 August 2023 14:11