Πέμπτη, 21 September 2023 14:29

Γενική απεργία σε όλη τη χώρα – Εργασιακό Νομοσχέδιο με άρωμα «Μεσαίωνα».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη προσπαθούν να μετατρέψουν την πενθήμερη εργασία σε τετραήμερη, με λιγότερες ώρες εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών τους, στη χώρα μας μνημονεύσαμε τα αλησμόνητα χρόνια του Μεσαίωνα.

Η κυβέρνηση του 41% με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη, σήμερα φέρνει ένα μοναδικό νομοσχέδιο στην ελληνική Βουλή που μεταξύ άλλων ανοίγει τον δρόμο για 6ήμερη εργασία, καταργεί το 40ωρο, ποινικοποιεί την παρεμπόδιση «με οποιονδήποτε τρόπο», όλων όσοι θέλουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας κ.ά.

Πώς αντιδρούν οι πολίτες αυτής της χώρας στην υπέροχη αυτή προοπτική;

Σύμφωνα με την Efsyn, την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Χανιά κ.ά). Για την Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10:30 π.μ. Το ΠΑΜΕ καλεί την ίδια ώρα στο Σύνταγμα και τα πρωτοβάθμια σωματεία στα Προπύλαια στις 11:00 π.μ.

Μπορεί οι εργαζόμενοι να αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με απεργίες και στάσεις εργασίας, ωστόσο οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη διαφοροποίησαν –σε κάποιες περιπτώσεις– την κατάσταση.

Ειδικότερα, οι  εργαζόμενοι σε μετρό και ΗΣΑΠ προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία. Λίγο αργότερα, η ΣΤΑ.ΣΥ. ανακοίνωσε ότι οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από την έναρξη κυκλοφορίας ως τις 13:30 το μεσημέρι, ενώ άφηνε ανοιχτό το θέμα σχετικά με το τι θα γίνει για τη γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς-Κηφισιά. Οι εργαζόμενοι των σωματείων επανήλθαν, τονίζοντας πως έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία και θα την υλοποιήσουν. Ακολούθησε νέα ανακοίνωση από τη ΣΤΑ.ΣΥ. που ανέφερε ότι τελικά δεν θα λειτουργήσουν οι γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό, ενώ το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανακοίνωσε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου, οι στάσεις εργασίας κρίθηκαν παράνομες. Το Σωματείο με έκτακτη ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους συναδέλφους ότι «η 24ωρη απεργία του ΕΚΑ για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει».

Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ: τα τρόλεϊ θα κινούνται μεταξύ 9:00-21:00 λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας στις 5:00 π.μ. έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00). Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου, η προσφυγή εκδικάζεται την Πέμπτη, οπότε το πρωί η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσει χωρίς τρόλεϊ.

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ. Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Η απεργία αυτή κρίθηκε νόμιμη.

Απεργιακές κινητοποιήσεις είχε εξαγγείλει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), όμως το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική, οπότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Όσο για τα τρένα, η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι λόγω της απεργίας και της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων με 3ωρη στάση εργασίας (από τις 21:00 έως τις 00:00), θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας.

Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απόφασή τους.

Σε μια χώρα στην οποία δεν περνάει μέρα που να μην αισθανθούμε άσχημα με την επικαιρότητα, που ακόμα δεν έχουν κλείσει οι πληγές των προηγούμενων ημερών με καταστροφή χωριών και περιουσιών, με αρκετούς συμπολίτες μας να έχουν μείνει άστεγοι, με το δάσος της Δαδιάς να έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του, έρχονται αλλαγές στα εργασιακά...να βελτιώσουν την καταπληκτική ποιότητα ζωής μας!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 September 2023 14:51