Τρίτη, 22 March 2022 21:10

Τι συμβαίνει με τη γρίπη των πτηνών και γιατί έχουμε συναγερμό σε όλη τη χώρα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στα νέα της ημέρας, συναγερμός έχει σημάνει στους πτηνοτρόφους, στις κτηνιατρικές αρχές και στους κατόχους οικόσιτων πουλερικών από τη ραγδαία εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε πληθυσμούς άγριων πουλιών, που ανιχνεύτηκε σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Ενώ τόσες μέρες έχει αρχίσει να ακούγεται η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στη χώρα, πλέον γνωρίζουμε πως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1 έχει επιβεβαιωθεί σε αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) στις Π.Ε. Φλώρινας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Σερρών, καθώς και σε κύκνους (Cygnus cygnus) στην Π.Ε. Καστοριάς.

Birds2

Από τα ευρήματα που έχουν προκύψει από τους ειδικούς έχουμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως έχουμε αυξημένη κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε.

Οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών και συστηματικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και ελευθέρας βοσκής-βιολογικής εκτροφής, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων που χοντρικά έχουν να κάνουν με την απομόνωση των πουλερικών μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Απριλίου και μέχρι να περιοριστεί η υπάρχουσα κατάσταση, που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Εδώ να πούμε πως αν οποιοσδήποτε κάτοχος πτηνών παρατηρήσει αυξημένη νοσηρότητα ή θνησιμότητα των πουλερικών του, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Αν παρατηρήσετε νεκρά πτηνά στο δρόμο σας είτε είστε κάτοχος του είτε περαστικός απ’ οπουδήποτε, αποφύγετε να έρθετε σε επαφή και καλέστε άμεσα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και την αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο, όπως δασική υπηρεσία, θηροφύλακες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Birds3